НОВИНИ

Обществената баня в Панчарево е единствената край София

Само на няколко километра от София може се потопите в топлите минерални извори на Панчаревската минерална баня. Изворите с богата история датират от тракийско и римско време и още тогава са били ценени много високо. С какво обществената минерална баня, след толкова много години, привлича посетители и днес?

Цанка Николова
от Цанка Николова
09:37, 22.07.2017
60460
Чете се за: 00:47 мин.
Още

Обща баня, две къпални, два басейна, корита. Индивидуални и семейни вани, джакузи. Запазена както в детските спомени на много българи, но обновена и с вид подобен на луксозен СПА комплекс, Панчаревската минерална баня е единствената функционираща обществена баня в района на София.

Кристина Василева, минерална баня - Панчарево: Tочно както от едно време е банята, запазени са си коритата, където да се поливате, басейнчетата, тя в момента е основно ремонтирана. Имаме теляк в мъжката баня, който е запазен още от преди години.

Водата в Панчаревската баня е позната с лековитата си сила. Поли Костадинова страда от гонартроза трета степен и на двете колена, затова решава да опита лечебните свойства на 49 градусовата вода.

Поли Костадинова, посетител на банята: Първоначлано очаквах една стара баня, недобри условия, но болката ме заведе там. Останах доста приятно очарована от всичко, което ме заобикаляше и от атмосферата, която почувствах в самата баня. Всичко е естествено и натурално. Няма хлориране на водата, усещаш абсолютно вътре можеш за един час до такава степен да отпуснеш, че да скъсаш с реалността, която е отвън. Да починеш, това да ти подейства добре и абсолютен релакс.

В Панчаревската баня могат да се лекуват и хора с дископатии, дискови хернии, артрити, както и хора с урологични, гинекологични и неврологични заболявания, а водата с високо съдържание на калций и магнезий е единствената в страната, подходяща за малки деца и бебета.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Какво да направим, за да не плащаме за лечение по време на лятната почивка
Какво да направим, за да не плащаме за лечение по време на лятната почивка
Незаконни басейни функционират във Варна
Незаконни басейни функционират във Варна