С мъжко хоро в Калофер изкараха разпятието от ледените води на река Тунджа по повод Богоявление. Няколко десетки мъже, младежи и деца влязоха в реката с песента "Залюбила е Василка". Кръстът бе върнат на свещеника от най-малкия участник на хорото, 9-годишно момче.

Калофер, Карлово

Хиляди хора от цялата страна и чужбина наблюдаваха уникалния само за Калофер ритуал, който за първи път протече при сериозно полицейско присъствие.

Във всички православни храмове се отслужват празнични литургии, прави се водосвет на бойните знамена. Смята се, че който хване кръста, ще бъде здрав и честит през цялата година.

Празнуваме Богоявление

Празнуваме Богоявление

Празнуваме един от най-тачените християнски празници - Богоявление или Йордановден. Това е денят, в който Йоан Кръстител кръщава в река Йордан Исус Хр...

Трета поред година експерти на ЮНЕСКО следиха традиционното мъжко хоро в Калофер, за да преценят дали да бъде признато за нематериално културно наследство. Миналата година забележката беше, че трябва да е автентично и да се играе само от калоферци.

Ще се превърне ли Калофер в туристическа дестинация заради "леденото хоро"?

Ще се превърне ли Калофер в туристическа дестинация заради "леденото хоро"?

Препълнени хотели, заведения и много сергии заради характерното "ледено хоро" на калоферци. ЮНЕСКО наблюдава за трета година автентичния обичай, като...