НОВИНИ

Ледник в Швеция се топи вследствие на горещините в Арктика

Вследствие на горещините в Арктика ледник, който покрива южния връх на планинския масив Кебнекайсе, е загубил статута си на най-висока точка в Швеция, сочат резултатите от изследване, цитирани от Франс прес.

bnt avatar logo
от БТА
09:14, 04.08.2018
Чете се за: 00:29 мин.
По света
ледник швеция топи вследствие горещините арктика

"Досега не бях виждала в южната част на масива да се топи толкова много сняг, колкото това лято", заяви експертката по география Гунхилд Росквист от Стокхолмския университет. Тя ръководи изследователски център близо до масива Кебнекайсе. Росквист години наред измервала височината на върха в рамките на изследователски проект, посветен на климатичното затопляне.

;

Според нея южният връх е загубил 4-метрова снежна покривка миналия месец. Това се равнява на ежедневна загуба на 14-сантиметрова снежна покривка през юли, когато в Швеция бяха регистрирани рекордно високи температури, предизвикали десетки горски пожари.

;

Новите измервания показват, че южният връх се издига на височина 2097 метра, докато северният връх е висок 2096,8 метра, т.е. разликата между двата върха е само 20 сантиметра. Вчера северният връх вероятно е станал по-висок от южния връх.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Двама души са пострадали при катастрофа на АМ Тракия между Карнобат - Бургас
Двама души са пострадали при катастрофа на АМ "Тракия" между Карнобат - Бургас
Очаква ни слънчева и гореща събота, температурите ще са до 34 градуса
Очаква ни слънчева и гореща събота, температурите ще са до 34 градуса