Ледената покривка на Гренландия може изцяло да изчезне в рамките на следващото хилядолетие, ако емисиите на парникови газове продължат да се произвеждат в сегашните количества. За това предупреждава ново проучване публикувано в списание Science Advances.

© БГНЕС

Стопяването на ледовете в Гренландия може да допринесе за 5 до 33 сантиметра за покачване на морското равнище до 2100 г., което ще потопи напълно големи американски градове като Лос Анджелис, Ню Орлиънс и Сан Франциско, съобщава Агенция Франс прес.

Изследването, водено от Анди Ашвандън от Геофизичния институт на Университета в Аляска, разработи модел с три различни сценария за изменението на климата, за да се предвиди как Гренландия ще реагира на глобалното затопляне през следващите 1000 години. Компютърните симулации, които използват данни от програмата на НАСА IceBridge, изследваща въздуха, показва стряскащи резултати.

"Как ще изглежда Гренландия в бъдеще - след няколко стотици години или след 1000 години - дали ще има Гренландия, или поне Гренландия, подобна на днешната, зависи от нас", казва Ашвандън.

В най-добрия случай, в който емисиите на парникови газове са значително намалени, Гренландия няма да загуби повече от 25% от ледената си маса през следващите 1000 години. Въпреки това, при най-песимистичния сценарий, при който хората продължават да изгарят изкопаеми горива със същата скорост, Гренландия ще загуби между 72% и 100% от ледената си покривка.