НОВИНИ

Легендарният трабант навърши 60 години

На 60 години става един от символите на живота от тази страна на желязната завеса - прословутият източногермански автомобил Трабант. Мечта на мнозина в Източна Европа по време на студената война, легендарният Траби сега е желана придобивка за колекционери дори отвъд океана.

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
15:19, 07.11.2017 (обновена)
Чете се за: 00:30 мин.
По света

Той се казва Щефен Хенинг, един от тези, на които трабантът е грабнал сърцето. Има повече от 50. За да съхранява любимите си возила, е наел склад до Кобленц и там редовно ги обгрижва - лъска, чисти и ремонтира. Автомобил здрав, издръжлив, лесен за поддържане, да побира четиричленно семейство с багажа, да харчи малко гориво, да е евтин и направен с минимум вносни суровини, защото имало дефицит на стомана - такава била задачата към констукторите от източногерманското Политбюро.

Първият трабант излязъл от завода в Цвикау преди 60 години, последният - преди 30. Произведени са малко над 3 милиона в няколко модела. Някога чакали средно по 12 години, за да се сдобият с източния конкурент на Фолксфаген костенурка, спечелил всякакви прякори заради шума, дуропласта, но и гальовното име Траби. Колекционери и на Запад, и на Изток сега признават достойнствата му, а за мнозина в бившия социалистически блок той си остава носталгичен спомен от младостта.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Опасно замърсяване на въздуха в Ню Делхи
Опасно замърсяване на въздуха в Ню Делхи
Омбудсманът настоява ЕВН да опростят сметките за ток ​за пострадалите в Бургаско
Омбудсманът настоява ЕВН да опростят сметките за ток ​за пострадалите в Бургаско