НОВИНИ

Легендарният звяр Йети е бил мечка

Това е откритие на учени от университета в Бъфало, които изследвали останки от така наречения "Снежен човек".

Борис Бъчваров
от Борис Бъчваров
20:16, 29.11.2017
Чете се за: 00:36 мин.
По света

Ако се разхождате в планината и случайно видите Йети, не се безпокойте - това е просто мечка. Не се плашете, че виждате някое мистично създание наречено "Голямата стъпка", по скоро се притеснявайте, че може да бъдете изядени.

Учените от университета в Бъфало направиха генетични анализи на останки на така наречения "Снежен човек". Те изследваха кост, зъб и кожа от музеи и частни колекции, посветени на на Йети. Резултатите са красноречиви.

Останките имат общи характеристики с азиатските черни мечки, хималайските кафяви мечки и тибетските кафяви мечки. Всеки от тези подвидове обитава различни места и в даден момент представителите им погрешно са били взети за "Голямата стъпка".

Йети е създание от фолклора в района на Хималаите, което се превръща в част от западната култура. Редица изследователи и ентусиасти започват да издирват това създание.

Едно от така наречените доказателства е снимка на следи от "Снежния човек" в Хималаите, направена от Франк Смит през 1937 година. Скептиците смятат, че повечето фотографии са фалшификати. Все пак ако случайно видите Йети, опитайте се да го снимате, докато бягате в противоположната посока.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Борисов за отказа да се прелети над Иран: По случая в България се спекулира
Борисов за отказа да се прелети над Иран: По случая в България се спекулира
Санирането на Софийската математическа гимназия ще завърши преди Коледа
Санирането на Софийската математическа гимназия ще завърши преди Коледа