НОВИНИ

Легендата на „Фиат“ Среджо Маркионе почина на 66 години

Легендарният шеф на „Фиат Крайслер“ Серджо Маркионе почина. Той управлява италианския автомобилен гигант с успех цели 14 години, съобщи в сряда холдингът „Ексор“.

bnt avatar logo
от Източник: БГНЕС
14:58, 25.07.2018
Чете се за: 00:43 мин.
По света
легендата фиат среджо маркионе почина години

"С най-дълбока тъга „Ексор“ научи за смъртта на Серджо Маркионе", заяви в изявление холдингът, който е собственост на семейство Аниели.

Главният изпълнителен директор Джон Елкан заяви: "За съжаление, това, от което се страхувахме, се случи. Серджо Маркионе, човек и приятел, си отиде."

„Фиат Крайслер“ обяви през уикенда, че 66-годишният Маркионе е тежко болен в болница в Цюрих с тежки усложнения след операция на дясното му рамо миналия месец.

Италианско-канадският изпълнителен директор пое юздите във „Фиат“ през 2004 година. Маркионе беше легенда в автомобилната индустрия с особени заслуги за спасяването на „Крайслер“ след финансовата криза, която преживя американската компания. През 2009 г. той обедини „Фиат“ с американския автомобилен производител „Крайслер“, а успоредно с това успешно ръководи „Ферари“.

Известен с дългите часове, прекарвани в работа, той почти не е виждан с костюм. Вместо това негова запазена марка стават черните пуловери, с които често е забелязван.

В знак за дълбокото въздействие, което Маркионе имаше в Италия, депутатите обявиха минута мълчание в негова чест, последвана от аплодисменти.

Заместник министър-председателят на Италия Матео Салвини заяви: "Респект към един човек, който е направил толкова много и би могъл да направи много повече".

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Започна възстановяването на свлачището на пътя Видин-Връшка чука
Започна възстановяването на свлачището на пътя Видин-Връшка чука
Държавният Български енергиен холдинг увеличи заем до 1,1 млрд. лева
Държавният Български енергиен холдинг увеличи заем до 1,1 млрд. лева