НОВИНИ

Легендите за Свети Трифон

Народните вярвания и религиозните образи сложно са се преплели в традицията на празника Трифон Зарезан. Легендите за Свети Трифон сякаш говорят за две различни личности – от житието му на мъченик и лечител, преследван и убит заради християнската си вяра и Трифон, който си порязал носа, докато показва на жена си как не би го направил, докато зарязва лозата.

Боряна Черганова
от Боряна Черганова Oператор: Лъчезар Ораков
11:01, 14.02.2017
Чете се за: 00:39 мин.
Още
Д-р Иглика Мишкова - Етнографски музей към БАН: И всъщност Трифон се зазяпал единият път по булките, както се казва в легендата и след това се порязал. А тук той се подиграл на Света Богородица, която го наказала всъщност да си отреже носа.

Разминаването във времето, в което е живяла Богородица и самият мъченик Трифон е около 300 години. Сведенията сочат, че той е живял през 3-ти век във Фригия, област известна с виното си. Векове след това Свети Трифон е смятан за покровител на лозарите и винарите, а това е особено важно за балканските страни, за които виното е свещена напитка, без която нито един ритуал не може да мине.

Д-р Иглика Мишкова - Етнографски музей към БАН: Вероятно сме били от самата зора на винопроизводството изключително добри, защото в множество произведения се говори за тракийското вино, след това става дума за виното в средновековна България в различни исторически извори.

В Етнографския музей в София може да се видят освен съдове за съхранение на вино и снимка от първия павилион на Пловдивския панаир през 1892. На него се е представяло българското вино пред международна публика след Освобождението на България.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Кметът на Варна забрани строителни работи в градските зони с културна стойност
Кметът на Варна забрани строителни работи в градските зони с културна стойност
Има инвеститорски интерес към  терена на “Полимери” - Девня
Има инвеститорски интерес към терена на “Полимери” - Девня