От понеделник стартират протестите на общопрактикуващите лекари в Кюстендил, Разград, Ямбол и Велико Търново. Мотивът са извършените и предлагани промени в закона, наредбите и проекта за решение на Националната здравноосигурителна каса. В студиото на "Денят започва" доц. Любомир Киров - председател на Сдружението на общопрактикуващите лекари заяви, че им е трудно да защитават пациентите от недомислиците в системата. Промените в наредбата ще доведат до недостатъчен брой направления, които да се отпускат на пациентите.

По думите му, бюджетът на първичната помощ, т. е. за семейните лекари, през последните няколко години се увеличава с 2 млн. лв. Това е около 33 лв. на месец на семеен лекар увеличение.

"На нас ни е трудно да защитаваме пациентите от недомислиците в системата. Промените в наредбата ще рефлектира и върху направленията - за първични прегледи са предвидени около 408 хиляди направления за 8 месеца. За всеки здравноосигурен пациент от април до края на годината са предвидени 9 хилядни от направлението на месеца - 0,009", каза доц. Киров.

Вижте целият разговор с доц. Киров в "Денят започва".