НОВИНИ

Лекари и пациенти на пловдиската онкоболница протестираха

Отнемат правата на лекар-патолог от Комплексния онкологичен център в Пловдив заради скандала с направени ненужни операции и отстранени органи на пациенти. Министърът на здравеопазването разпореди д-р Петко Маслев да не упражнява медицинска професия в България за период от две години. Заповедта влиза в сила веднага, за да бъдат защитени живота и здравето на хората, които сега се лекуват в онкологичния център. Реакцията на здравното министерство беше предшествана от протест. Лекари от Онкодиспансера в Пловдив се обявиха категорично срещу нападките, на които са подложени през последните дни.

bnt avatar logo
от БНТ
17:59, 08.11.2016
Чете се за: 00:45 мин.
Още

Медицинският одит в онкодиспансера е констатирал нарушения при лечението на осем пациента, свързани със системно и грубо неспазване на медицинските стандарти. Пренебрегнати са също правилата за добра медицинска практика и други нормативни актове, гарантиращи качеството на оказаната медицинска помощ.

Здравният министър настоява за бързи действия и препоръчва управителя на онкологичния център да бъде сменен и да се въведе постоянен контрол на качеството на работа. По-рано днес в своя защита лекарите излязоха на протест и остро изразиха огорчението си от сигналите, които ги компрометират.

Д-р Арман Христамян - онколог: Аз съм готов случай по случай да разгледаме нещата, за да видите за какво уникално подбиране на информация.
Д-р Валентин Иванов - завеждащ „Хирургично отделение": Ние не убиваме хора, не осакатяваме хора. Ние ги лекуваме. Тези хора ни обичат и ние ги обичаме.

Медиците смятат, че срещу тях се води кампания, която цели да урони престижа на здравното заведение. По думите им, обвиненията вече влияят негативно върху лечението на пациентите.

Мария Телкиева - лекар: Има напрежение. Пациентите усещат, че ние сме напрегнати и че не вървят нещата, защото това не спира. Атакувани са най-добрите специалисти.

Проверките в онкоцентъра в Пловдив продължават. Ще се анализира дейността и на диспансера с особено внимание към работата на онкологичните комисии и организацията на комплексното лечение и наблюдение. Резултатите от междинният доклад вече са изпратени и до главния прокурор.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Юнкер предупреди Ердоган, че носи отговорност за безвизовия режим за турците
Юнкер предупреди Ердоган, че носи отговорност за безвизовия режим за турците
До края на годината ще е готова Стената на славата в Силистра
До края на годината ще е готова Стената на славата в Силистра