Протест заради мизерни условия в Александровска болница. Недоволство от старите и неремонтирани сгради изразиха лекари и пациенти. Те настояват за спешен ремонт на клиники и отделения в лечебното заведение, което чества 140 години от създаването си.

София

Клиниката по хематология в Александровка болница не е ремонтирана от около 20 години.

доц. Евгений Хаджиев - началник на Клиника по хематология УМБАЛ "Александровска": Ние се нуждаем от ремонт и едно съвременно оборудване. Няма опасност да се срути таванът върху нас.

Не така обаче мислят пациенти, които са лежали в клиниките по ендокринология и гастроентерология.

Лекарите отдавна писали за проблема до ръководството на болницата и здравното министерство, но не били чути. Затова решили да протестират.

д-р Андрей Коцев - председател на секция "Здравеопазване", Синдикат 'Защита"?: "Тази болница е трагична. И трябва да го разбере цяла България и нещо да се направи господин Ананиев, господин Борисов.
Кирил Ананиев - министър на здравеопазването: "Може би това влошаване на материалната база в годините назад - десетилетия вече ги е изнервило хората и те нямат търпение да чакат. Но ние гарантираме с напия бюджет, че ще посрещнем тези разходи.

Вече са осигурени 800 000 лева за ремонт на клиниките в критично състояние. Планират се още над 8 милиона лева за следващите три години. Как обаче ще се гарантира безопасността на пациенти и лекари?

доц. Костадин Ангелов - директор на УМБАЛ "Александровска": Стаите, в които има риск за пациентите, дори и минимален, се затварят и се работи само в помещения, в които няма абсолютно никакъв риск".

Две стаи в хематологията вече са затворени. Табелите в клиниката по алергология показват, че тя е затворена, но в сградата има работещи кабинети. Пациенти се настаняват в кожната клиника.

Започва наложителен ремонт на МБАЛ "Александровска"

Започва наложителен ремонт на МБАЛ "Александровска"

Тази седмица лекари се оплакаха от лошите условия за работа в болницата. За това и условията, в които се лекуват пациентите на лечебното заведение гов...