НОВИНИ

Световни IT експерти обсъждат в София предизвикателства в кибер сигурността

Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията и Държавната агенция „Електронно управление“ организират международна конференция “Предизвикателства в кибер сигурността“.

световни експерти обсъждат софия предизвикателства кибер сигурността
bnt avatar logo
от БНТ
16:12, 25.03.2018
Чете се за: 00:51 мин.
У нас

Във форума ще участват над 150 делегати от Европа и САЩ, от правителствения сектор, европейските институции, представители на бизнеса, академичните среди и неправителствени организации. Гости на официалното откриване на конференцията са комисарят по цифрова икономика и общество Мария Гарбиел и вицепремиерът Томислав Дончев.

Сред участниците в дискусионните панели са директорът на Европейската агенция за мрежова и информационна сигурност (ENISA) Удо Хелбрехт, генералният секретар на Европейската организация за кибер сигурност Луиджи Ребуфи, вицепрезидентът на Международната корпорация за интернет имената и адресите (ICANN) Жан-Жак Сахел, както и представители на НАТО, Европол, Европейската агенция по отбрана, EК и други.

През 2017 г. потребителите на интернет достигнаха 51% от световното население, а устройствата, свързани с мрежата – 8,4 милиарда в целия свят. При тези темпове на нарастване кибер престъпността вероятно ще се превърне в най-голямата заплаха в света, която може да причини сериозни икономически щети – според различни изчисления над 6 трилиона долара само през следващите две години.

Темите в четирите дискусионни панела на конференцията „Предизвикателства в кибер сигурността“ са: приложението на политиките за кибер сигурност и кибер устойчивостта като стратегически приоритет; засилената и координираща роля на една обновена Европейска агенция за мрежова и информационна сигурност (ENISA) за изграждане и поддържане на координационен механизъм за колективен отговор при кибер заплахи; ресурсите и компетенциите на страните членки; приложението на указанията за кибер дипломация.

Събитието, част от официалната програма на първото Българско председателство на Съвета на Европейския съюз, ще се проведе на 26 март в НДК.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Часовник на египетския крал Фарук бе продаден за над 900 000 долара на търг
Часовник на египетския крал Фарук бе продаден за над 900 000 долара на търг
Снимки от първите концерти на Бийтълс в САЩ бяха продадени за над 250 000 лири
Снимки от първите концерти на "Бийтълс" в САЩ бяха продадени за над 250 000 лири