НОВИНИ

Лекари настояват за промяна в закона, която да улесни донорството

В Световния ден на донорството лекари настояха за промяна в закона, която да улесни трансплантациите. Според медици, всеки трябва да може да заявява, че желае да бъде донор. България е на последно място по брой донори на 1 млн. души население в Европа.Мотористи от най-голямата мотоорганизация в България "София райдърс" и водещи експерти от Военно-медицинска академия организираха информационна кампания, с която обясниха - какво е да дадеш втори живот някому.

Александър Марков
от Александър Марков
20:04, 13.10.2018
Чете се за: 01:17 мин.
Още

В България в момента 1140 души имат нужда от животоспасяваща трансплантация. Осъществените интервенции тази година са едва 32, показват данните на Агенцията по трансплантация. Десетки шансове да бъде спасени човешки животи са загубени заради несъвършеното законодателство, според д-р Сибила Маринова.

д-р Сибила Маринова, координатор по донорство за област Велико Търново: Според българския закон, приживе човек може да заяви само своето несъгласие, тоест да заяви отказ, като презумпцията на закона е, че ако не сте отишли изрично да заявите това несъгласие, то сте съгласен. Но има и друго, което е написано в закона, че решението в крайна сметка взимат близките.
;

Близките обаче често не са подготвени да решат бързо, а бързината е ключова при трансплантациите. Тази година д-р Маринова е имала десет такива случаи, затова предлага законодателна промяна: хората да могат да декларират както отказ, така и съгласие да бъдат донори.

д-р Сибила Маринова, координатор по донорство за област Велико Търново: В единия случай не можа да се реализира донорска ситуация, защото близките на донора бяха в Испания и докато контактуваме с тях и получим тяхното съгласие, мина много време, донорът стана нестабилен и вече беше невъзможно.
доц. Ивелин Такоров, ръководител на Клиника по коремна хирургия: Нашият екип има възможност да одесетори дейността си по отношение на трансплантациите, но за това са необходими донори, тоест когато организираме поток от донори, ние ще можем да увеличим и количеството на трансплантациите.
;

Георги Боянов, който от години е запален моторист и членува в най-голямата мотоорганизация в България "София Райдърс", желае, ако нещо се случи с него, да бъде донор.

Георги Боянов, мотоклуб "София райдърс": Ние самите знаем, че сме доста рискова група. Това, което аз съм направил за себе си и за моето семейство, е да проведа един по-сериозен разговор в семейството с хората, които биха могли да вземат това решение, и съм дал моето съгласие. Така че, ако нещо с мен се случи, това означава, че - да, аз мога да стана донор.

В България най-много трансплантации се правят на черен дроб, бъбреци и сърце. Един донор, напомнят лекари и експерти, може да спаси най-малко четири човешки живота.

В България от 2005 г. досега 2796 души са заявили, че не желаят да бъдат донори.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Държавата застава зад четиримата граничари, обвинени от турски съд
Държавата застава зад четиримата граничари, обвинени от турски съд
Остава засиленото полицейско присъствие в ромските квартали на Русе
Остава засиленото полицейско присъствие в ромските квартали на Русе