НОВИНИ

Лекари недоволстват от проекта за рамков договор

Членове на Българския лекарски съюз отказаха да подпишат Националния рамков договор за 2016-а година. Според медици от Пловдив в момента цари пълен безпорядък и неяснота по редица наредби. Някои от тях ощетяват пациентите.

bnt avatar logo
от Николай Райшинов
18:50, 01.03.2016
Чете се за: 00:34 мин.
У нас

Неяснотите за това как ще се работи през следващата година са причината за категоричния отказ на Лекарския съюз да се подпишат под договора.

"В съда се оспорват 14 стандарта за добра медицинска практика към различни специалности. Оспорва се наредбата за удовлетвореността на пациентите", разказа д-р Георги Цигаровски, общопрактикуващ лекар.

От Фармацевтичния съюз пък се противопоставят на идеята за въвеждането на пръстов идентификатор. Един от мотивите е, че и сега всяка рецепта се изпълнява срещу единния граждански номер на съответния пациент, което е достатъчна гаранция.

"Да се работи за нещо смислено, т.е. въвеждането на електронната рецепта, за която ние от години настояваме", настоя Димитрия Стайкова, заместник-председател на Български Фармацевтичен съюз.
"Никой не е питал пациента. Как така без да питаме пациента, ще искаме от него пръстов отпечатък", попита д-р Цигаровски.

Пациентите вече се притесняват как самотноживеещите и трудноподвижните ще могат да получават лекарства.

"Аз съм диабетичка, с много болести. Аз не знам как ще стане това нещо. Просто не подкрепям."

По думите на медици от Пловдив на този етап не личи желание за реформа.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
 Залозите и американските избори
Залозите и американските избори
Концерт на Ролинг Стоунс в Хавана
Концерт на Ролинг Стоунс в Хавана