НОВИНИ

Лекари от Благоевград предлагат парамедици да работят в спешните екипи

Заради липсата на кадри в сферата на здравеопазването, лекари от област Благоевград предлагат парамедици да работят в спешните екипи. Те ще могат да дават първа помощ и да реагират бързо при инциденти. В Колежа по икономика и мениджмънт в Благоевград вече се обучават парамедици. От Сдружението на фелдшерите обаче смятат, че подготовката им не е достатъчно добра за оказване на първа помощ.

bnt avatar logo
от БНТ
07:47, 29.03.2018
Чете се за: 00:56 мин.
У нас

Лекари от Спешния център в Кресна твърдят, че е необходимо в екипите за бърза помощ да има и парамедици и те да дават дежурства в един от най-опасните пътни участъци в страната – Кресненското дефиле.

д-р Стоян Костов, общопрактикуващ лекар: В момента, в който има произшествие и той, ако е на място, той ще окаже необходимото за спасяване на живота на човека. Има места, където има задръствания, линейката не може да достигне до тях, парамедикът е там, той оказва съответната помощ, докато достигне специализираният екип.

От Сдружението на фелдшерите в Благоевград смятат, че парамедиците нямат необходимите познания и възможности, за да реагират при спешен случай - не могат да бъдат изпращани на адрес, защото по документи не са медицински лица.

Марин Вълков, предс. на Сдружението на фелдшерите в Благоевград: Обучават се втора, трета и четвърта степен като всяка една то степените има минимум часове и им позволява определена дейност. Във втора степен те могат да оказват помощ при ПТП както всеки от нас, притежаващ категория Б и минал през курсовете на БЧК. Третата степен могат да асистират при Спешни-приемни отделения и при четвъртата вече могат да асистират на медицинското лице в Спешна помощ.

В цялата страна има само един човек, който е получил четвъртата и най-висока степен за парамедик. В момента той работи в центъра за спешна помощ в София.

д-р Огняна Стоичкова – преподавател в Колежа по икономика и мениджмънт в Благоевград - Силно е практическото обучение. Те получават определон ниво и теоретични познания, но основното е в практиката. Тези функции, намеси, манипулации, които трябва да направят в момента на аварията и бедствието.

Част от преминалите курса в различните образователни степени работят като санитари.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Развитието по казуса ЧЕЗ - Валентин Николов от ГЕРБ и Атанас Костадинов от БСП
Развитието по "казуса ЧЕЗ" - Валентин Николов от ГЕРБ и Атанас Костадинов от БСП
Преди Великден: Масови проверки в търговските обекти във Варна
Преди Великден: Масови проверки в търговските обекти във Варна