Дете на година и 2 месеца беше спасено с уникална за България операция. Както съобщихме още вчера, лекари от "Пирогов" и Военно-медицинската академия извадиха рядък тумор от черния дроб на момиченцето. До сега такива интервенции на деца са правени само в чужбина.

Преди около 2 месеца родителите на момиченцето напипват подутина в корема докато сменят пелените. След прегледи и изследвания в "Пирогов" разбират, че бебето е с рядък злокачествен тумор на черния дроб.

Проф. Никола Владов, началник клиника "Чернодробно-панкреатична хирургия и трансплантология", ВМА: Детето беше с един голям тумор, който се каза хепатобластон. И след като беше лекуван в онкохематологията на Исул беше намален размерът на тумора.

Единственият шанс детето да бъде спасено е операция.

Проф. Никола Владов, началник клиника "Чернодробно-панкреатична хирургия и трансплантология", ВМА: Това са редки тумори и за това досега те не са се оперирали в България, защото много бавно се набира опита за лечение а тези заболявания.

Екипи на "Пирогов" и ВМА обединяват усилията си и оперират детето.

Проф. Никола Владов, началник клиника "Чернодробно-панкреатична хирургия и трансплантология", ВМА: Това показва, че в България имаме възможности да се правят тези операции. Просто трябва да се създаде добра организация и нещата се случват.

Туморът е отстранен. Момиченцето ще се възстановява в детската реанимация на "Пирогов". Предстоят му още химиотерапии.