Лекари от Университетската болница "Свети Георги" в Пловдив извършват безплатни прегледи за рак на гърдата. От началото на кампанията си медиците са прегледали над 2800 жени. Сега набират средства за закупуване на преносим ехограф, за да помагат и на жителите от други градове. За мисията им разказваме в рубриката ни "Търси доброто".

Пловдив

Иво Ватев и Атанас Баташки са хирурзи в Университетската болница "Свети Георги". От година и половина лекарите преглеждат напълно безплатно всяка жена, която реши да се изследва за рак на гърдата.

Д-р Иво Ватев - хирург, УМБАЛ "Свети Георги" - Пловдив: "Нашата цел е жените да посещават редовно профилактичните прегледи, за да може да се намали заболеваемостта от най-коварното заболяване рак на гърдата."

От началото на кампанията са открили заболяването при 22 жени. Притеснени са, че много от пациентките им никога не са си правили профилактични прегледи.

Д-р Атанас Баташки - хирург, УМБАЛ "Свети Георги" - Пловдив: "В нашето съвремие няма такъв навик у жената и дори има страх, много от жените ги е страх, тъй като смятат, че ще открият нещо."

Част от чакащите пред кабинета също признават, че не се преглеждат редовно.

Диди Терзиева: "За съжаление много рядко, много рядко. Ами просто ангажирана съм и сега реших да се възползвам от тези безплатни прегледи."

Хора от други градове вече правят списъци с молба лекарите да ги посетят. Затова медиците събират пари за преносим ехограф, но имат нужда от финансова помощ.

Вижте повече за кампанията Търси Доброто