Единственият медицински кабинет в Благоевград, в който лични лекари дават дежурства на празниците, не успява да обслужи бързо пациентите, които имат нужда от лекарска помощ, защото на смяна има само по един медик. Всяка година по време на Новогодишните празници пред спешния кабинет в Благоевград чакат предимно майки с малки деца и възрастни хора.

Благоевград

Според хората в Благоевград в празничните дни, когато общопрактикуващите лекари не работят, в дежурния кабинет трябва да има поне по двама лекари, за да може консултацията на пациентите с тях да става по-бързо и за да не се налага хората да чакат на дълги опашки пред кабинета, каквато бе ситуацията на коледните празници.

"Един лекар не може да успее да обслужи всички, поне двама трябва. Ако му е зле на човека как ще чака. Има малки деца, много бавно ги обслужват."
"Не е достатъчно, има много болни хора, трябва да има повече кабинети."

Според наблюденията на лекарите в дежурния кабинет повечето болни по време на коледните празници са били деца, затова за почивните дни около новогодишните празници, в кабинета ще дават дежурства и лекари педиатри.

Татяна Календерска – мениджър на медико-дентален център
"Във втората смяна влизат пак общопрактикуващи, но със специалност вътрешни болести, да кажем има специалисти гастроентеролози."

От дежурния кабинет за лекарска помощ в Благоевград казаха, че не могат да осигурят график, в който дежурство да дават по двама лекари.

Татяна Календерска – мениджър на медико-дентален център
"Няма как да са двама, паралелно да работят, справят се, искам да вметна, че даваме дежурства от 2 следобяд до 8 вечерта. Това е по инициатива на центъра. Тази дейност ние финансираме, тя не се финансира от НЗОК."

По време на празниците пациентите могат да бъдат прегледани и в Спешния център в Благоевград.