Българските лекари днес са закачили сини панделки с надпис "Не на насилието" в знак на протест след жестокия побой над доктор Албена Гагова от болница "Шейново".Тя беше пребита от баща на новородено, защото отказала да му даде плацентата на бебето. Днес лекари от цялата страна се обединяват в съпричастността и недоволството си.

Недоволството на лекарите идва борени дни след символчините протести на лекарите в Шейново, които бяха подкрепени и от пациенти на доктор Албена Гагова. Тя беше пребита от баща на новородено, защото отказала да му предаде плацентата.

Призивът за протестите в София дойде от столичната колегия на Българския лекарски съюз.

проф. Милан Миланов - председател на Столичната колегия на БЛС: Пожелахме и апелирахме към колегите в 13:00 ч. за 15-20 мин. да излязат пред лечебните заведения, защото положението е нетърпимо. Този прецедент не е прелял чашата. Чашата отдавна е преляла.

Миланов заяви още, че "Пирогов" страда най-много от такива случай, но по думите му още по-тежко е положението в Спешна помощ.

проф. Милан Миланов - председател на Столичната колегия на БЛС: Това е обществено отношение. "Пирогов" има и паник-бутони и камери. Ние сме малко по-превилегировани, защото имаме и охрана. При нас това е ежедневие. А кой да охранява линейките.

Здравният министър заяви, че се готвят законодателни промени срещу агресията над медици. Обсъжда се и възможността в линейките да се поставят паник-бутони. В протеста в София ще се включат "Шейново" "Пирогов", Александровска болница, ИСУЛ и Майчин дом. А от сутринта всички екипи на спешна помощ носят протестни лентички.