НОВИНИ

Лекарите от болницата в Белоградчик засега няма да напускат​

Целият медицински персонал в болницата в Белоградчик, който беше в готовност да напусне ще продължи да приема пациенти. Лекари и медицински сестри, които от година и половина получават само част от заплатите си, се съгласиха да работят поне до края на декември. Болницата е в затруднено финансово състояние и задълженията са 800 хиляди лева. На среща с представители на Районната здравна инспекция, здравната каса и общината бяха обсъдени проблемите на лечебното заведение.

bnt avatar logo
от Анжела Каменова
14:58, 04.12.2017 (обновена)
Чете се за: 00:48 мин.
У нас

Причината за финансовите затруднения на болницата в Белоградчик, е че средствата по клинични пътеки не достигат. 300 хиляди лева са разходите само за заплати.

Лилия Трифонова, прокурист: "Просто пациентите са ни много малко в града и в общината, затова и не можем да достигнем до лимита, който ни отпуска здравната каса."

От август миналата година персоналът получава само част от авансите. Лекари и сестри напускат.

д-р Пламена Вълчева, представител на лекарската колегия: "В момента са останали седем души лекари в основните отделения педиатричното, АГО, нервно и вътрешно отделение... Графиците е невъзможно да се направят."

От края на миналата седмица не се приемат пациенти освен спешните случаи. От днес, обаче приемат на пациенти е възобновен и медицинския персонал се съгласи да остане на работа.

д-р Жоро Николов, кардиолог: "Риска за нас е, че пак ще живеем несигурно и с по-малко пари, само аванс. Но то е добре за нашите хиляди пациенти."

След днешната среща в болницата от общината поеха ангажименти.

Борис Ноколов, кмет на община Белоградчик: "Единият е да преведем от кредита до 15 декември 150 хиляди лева за погасяване на 50% от трудовите възнаграждения и евентуална среща, увреждаме среща с министъра следващата седмица."

В Белоградчик се надяват на помощ от здравното министерство, за да оцелее болницата им. Ако здравното заведение бъде затворено, хората от четири общини ще трябва да пътуват на по повече от 50 километра до Видин или Монтана. Цялото оборудване ще остане неизползваемо, а в сградата, която наскоро е санирана, ще има само лекарски кабинети под наем.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Повече хора ще получават обезщетения при фалит на работодателя догодина
Повече хора ще получават обезщетения при фалит на работодателя догодина
Белгийският съд ще се произнесе за екстрадицията на Пучдемон на 14 декември
Белгийският съд ще се произнесе за екстрадицията на Пучдемон на 14 декември