НОВИНИ

168 години от рождението на Христо Ботев

С тържествено поднасяне на венци и цветя в цялата страна беше отбелязана 168-та годишнина от рождението на големия български поет и революционер Христо Ботев. В присъствието на официални лица пред паметника на поета в Борисовата градина почетният гвардейски караул изпълни военен ритуал, а хор "България" изпя едни от най-емблематични песни по Ботеви стихотворения. Чествания имаше и в родния град на Ботев - Калофер.

bnt avatar logo
от екип на "По света и у нас"
17:43, 06.01.2016
Чете се за: 00:46 мин.
У нас

Всяка нация има своя символ на свободата. На днешния ден, преди 168 години, се ражда и един от нашите символи- Христо Ботев. А за краткия си живот, младият поет и революционер се превръща в легенда, показвайки, че най-висшата ценност трябва да се отстоява всеки ден, с много простички неща.

доц. д-р Георги Вълчанов, зам.-ректор на СУ "Св. Климент Охридски": "Да работиш почтено и честно пред възможността да скриеш замогването си зад високите дувари на собствения си дом, да подадеш ръка на изпаднал в нужда приятел пред извинението, че такова е времето, да защитиш истината и обществения интерес пред изкушението за бляскава лична кариера или мимолетна слава, да преклониш покорно глава пред силните в света или да отстояваш общочовешките и националните интереси."

На честванията из цялата страна Ботевите паметници отново бяха отрупани с цветя.,

Ралица Атанасова: /рецитира "На прощаване": "Не плачи, майко, не тъжи, че станах ази хайдутин,/ хайдутин, майко, бунтовник,/ та тебе клета оставих за първо чедо да жалиш."
"Свободата е важна, защото ти не можеш да живееш под властта на някой друг, не можеш да се развиваш и духовно."

И до днес поетът ни учи, че преклонението пред родината и борбата за това, в което вярваш, са най-големите идеали на всяко време. Защото за свободата са достойни само онези, които са готови да умрат за нея. Поклон пред Ботевата саможертва!

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Петролът най-евтин от 11 години насам
Петролът най-евтин от 11 години насам
В очакване на Коледа по стар стил
В очакване на Коледа по стар стил