Започна надпреварата между филантропите за спасяване на Амазония. Леонардо ди Каприо дарява 5 милиона долара за борбата с пожарите в амазонските гори. Огнищата продължават да се разрастват.

"Прилича на гробище", разказват природозащитници от Грийнпис, посетили опожарените зони на амазонските гори. По пътя си стихията е унищожила всичко - дървета, растения и животни.

През почивните дни бяха регистрирани нови пожари, с което броят им от началото на годината достигна 80 626. Учените отдавна предупреждават, че ако 40 процента от амазонската джунгла бъдат унищожени, тя ще се превърне в савана. Климатичните промени и пожарите ускоряват този процес и Амазонските гори могат да умрат през следващите 30-50 години.

Хиляди протестираха в Рио де Жанейро срещу политиката на президента Болсонаро. Демонстрации имаше и в Брюксел.

Рио де Жанейро
Рио де Жанейро
Брюксел
Брюксел

35 градуса по Целзий. 95 процента влажност. Известният плаж в Бразилия Понта Негра е перфектното място за бягство от пожарите. Но и там бедствието е най-обсъжданата тема.

Планирано е президентът Болсонаро скоро да посети Понта Негра. Очакват го с нетърпение, както поддръжниците му, така и противниците му.