НОВИНИ

Лешници и трюфели - култури за алтернативно земеделие в Силистренско

Стопани от силистренско и техни колеги от Румъния създадоха втората в България плантация за отглеждане на лешници и трюфели, като алтернатива на традиционното земеделие в региона. Очакват възвръщане на инвестицията още през първата година.

bnt avatar logo
от Незабравка Кирова
11:52, 09.04.2016
10130
Чете се за: 00:44 мин.
У нас

Мартин Великов и партньорът му са инвестирали над 2 500 евро за да засадят 120 фиданки лешници на площ от декар и половина. Вече не искат да отглеждат тютюн и тикви, тъй като не носели достатъчно печалба.

Мартин Великов, собственик на плантацията: "По-трудно се продава, по-трудно се обработва и пазарът много трудно се намира. И много хора гледат тютюн в момента и цената е много ниска, затова реших да пробвам с лешник".

Мартин и колегата му очакват още с първата реколта от лешници да си възвърнат разходите. За съдействие са потърсили румънско дружество, което отскоро действа и на българска територия. Освен лешници стопаните са решили да отглеждат и трюфели, защото са екологична култура, тъй като не се пръскат и не се торят.

;

Казват, че това е земеделие за търпеливи. Като компенсация реколтата от трюфели се събира два пъти годишно.

Николета Симон, представител на румънското дружество: "Трюфелите се използват най-много, например в ресторантите ги предлагат като ястия в много малки грамажи, защото те са много скъпи".

Изкупната цена на лешниците и на трюфелите е висока. Миналата година лешниците са вървели на борсата от 3 до 7 евро за килограм, а трюфелите между 200 и 800 евро, в зависимост от вида им. Специалистите твърдят, че почвата в България е много подходяща за отглеждане на трюфели, а интересът сред стопаните е провокиран и от това, че могат да получат и европейска субсидия.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Залесяват по-малко площи в Разград
Залесяват по-малко площи в Разград
Плащаме местните данъци и в събота
Плащаме местните данъци и в събота