НОВИНИ

От БСП поискаха Сметната палата да направи проверка на Летище София

Летище София да бъде проверено от Сметната палата заради падащата му печалба и неясния начин за формиране на бъдещата концесионна такса. Това поискаха депутати от БСП - лява България. В отговор шефът на летището Христо Щирионов оправда ниската печалба с международните тенденции. Министерството на транспорта запази мълчание по случая.

Цветелина Катанска
от Цветелина Катанска
22:45, 07.07.2016
Чете се за: 00:46 мин.
У нас

Летище София е намалило печалбата си от 30 млн. лева през 2008 г. до 5,5 млн. през 2015 г. В същото време държавата е планирала бъдещият концесионер да плаща годишно на държавата 20 млн. лева такса, обясниха от БСП. Те обявиха, че има сериозни нарушения и в провеждани от ведомството обществени поръчки.

Румен Гечев, БСП - лява България: По вашите сметки къде са поне по 15 млн. лева годишно, това питаме. Кой краде в момента от летище София по 15 млн. по вашите сметки? Искаме независим одит от българската Сметна палата.

Шефът на аеропорта отрече да има кражби на летището.

Христо Щирионов, изп. директор на Летище София: Намаляването на приходите, съответно свиването на пазара, запазването на относително стабилният дял на социалният ни пакет . Води съответно до увеличаване на издръжката ни, води до намаляване на печалбата. Това е един нормален пазарен процес. Това е тенденция навсякъде във всички летища за увеличаване на конкуренцията и намаляване на търговската дейност на самото летище.

Щирионов каза, че данните за нарушения в обществените поръчки изнесени от БСП също не са верни и обясни, че няма нищо против летището да бъде проверено от Сметната палата. За последен път тя е влизала на проверка в аеропорта през 2002 г. обясниха оттам. Поръчки на летището са проверявани миналата година, но не са открити нарушения. От министерството на транспорта не коментираха заложената по-високата в сравнение със сегашната печалба концесионна такса.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Денят ще продължава да започва с култура
Денят ще продължава да започва с култура
75 години от създаването на техническото висше образование в България
75 години от създаването на техническото висше образование в България