НОВИНИ

Българин приземи най-големия пътнически самолет "Еърбъс А-380" на Летище "София"

На днешния ден се навършват 104 години от създаването на българската военна авиация. На 16 октомври през 1912 г. по време на Балканската война двама български пилоти осъществяват първия боен полет на новосъздадената ни авиация. Празникът на Военновъздушните сили беше отбелязан с ден на отворени врати в авиобаза "Враждебна" и Музея на авиацията в Крумово. Денят ще бъде запомнен и с първото кацане у нас на най-големия пътнически самолет в света "Еърбъс A-380". Внушителната машина беше приземена от българския пилот Марио Бакалов.

Тихомир Игнатов
от Тихомир Игнатов
16:31, 16.10.2016
14183
Чете се за: 01:18 мин.
У нас

След 8 000 летателни часа българинът Марио Бакалов сбъдва голямата си мечта. Да приземи най-големия пътнически самолет в родината си и да развее националния флаг от пилотската кабина. Машината беше посрещната в небето от двойка изтребители МиГ-29. На земята феновете на авиацията наблюдаваха рулирането на самолета от авиобаза "Враждебна".

Марио Бакалов, пилот: Искам да покажа къде са ми корените и кой съм аз. Не искам да губя връзката с България. Искам да покажа, че съм горд българин.

Марио Бакалов е единственият българин в Европа, който пилотира "Еърбъс А-380".

Марио Бакалов, пилот: Пътят до пилотирането на този самолет в кариерата е дълъг. Трябва доста опит, тренинг и обучения. Огромна отговорност е да се лети с такъв самолет с толкова много пътници на борда.

Двуетажният гигант може да прелети 12 000 километра със скорост 907 километра в час. Сглобен е от 4 милиона части, произведени от 1 500 компании от 30 държави.

Размерите на самолета наистина са внушителни. Той тежи 560 тона, размахът на крилете му може да покрие футболно игрище.

Отвътре самолетът също вдъхва респект. Пътниците на второто ниво са на височина като на трети етаж на жилищна сграда. За да се запълни цялото пространство вътре са нужни 35 милиона пинг-понг топчета.

Самолетът може да превози 509 пътници в 4 класи. Ако всички седалки бъдат премахнати може да се осигури пространство за 10 зали за скуош.

;

През целия ден машината привличаше обективите на авиофеновете. Росен е един от тях. Дошъл е от Козлодуй специално за деня на отворените врати в авиобаза "Враждебна". Показва ни най-ценната му снимка за деня - българският флаг, който се развява от кабината на "Еърбъс А-380".

Росен Попов: Тя казва всичко. Показва, че все още има българска авиация и има лъчи светлина, които могат да ни накарат да сме горди.

По случай празника авиобазата беше отворена за посетители през целия ден. Желаещите да се качат на военните самолети се редяха на дълги опашки.

Христо: Мисля, че трябва да има такива инициативи, за да показваме на децата, че има с какво да се гордеем.

Станимир: За тях е голяма радост. Малкият много се радва на самолети също.

Музеят на авиацията в Крумово също беше отворен безплатно. Посетителите можеха да се качат и в кабината на свръхзвуковия изтребител МИГ-21 и на борда на най-новия експонат - пътническия самолет ЯК-40.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Парламентарни избори в Черна гора
Парламентарни избори в Черна гора
Ремонтът на тунел Витиня напредва при 24-часов режим на работа
Ремонтът на тунел "Витиня" напредва при 24-часов режим на работа