НОВИНИ

Летящата Манди - британката пилот на изтребител

Тя е като герой от „Стар Трек“. Летяла е там, където никой не лети. Но не на филм. В истинска война. Тя е сред малцината жени пилоти на изтребител „Торнадо“. Тези, които са на първа линия. Едно момиче в мъжкия свят. Тя е Манди Хиксън - една от малкото в света жени пилоти на изтребители. Специално интервю на Катя Тодорова за предаването "Панорама".

Катя Тодорова
от Катя Тодорова
22:15, 26.01.2018
Чете се за: 03:39 мин.
Още

Вярно ли е, че първо сте се научили да карате самолет, а след това кола?

Манди Хиксън, пилот: „Напълно вярно!“. На 17 години вече имах свидетелство за управление на частен самолет и можех да летя на малка височина. По това време все още не можех да шофирам.

Какво момиче бяхте на 17 - по скоро победител или от тези, които наричат „губещи“...

Манди Хиксън, пилот: Бях по-скоро от популярните момичета! Целеустремена и голяма късметлийка. Майка ми беше изключителен пример за мен. Тя вярваше, че човек може да постигне всичко, което пожелае. Исках да приличам на нея!

Беше ли трудно за Вас да влезете в света на мъжете?

Манди Хиксън, пилот: Много трудно! Без всякакво съмнение. Когато започвах, във военното въздухоплаване не допускаха жени. Оказа се, че съм си избрала професия, която не съществува. След време промениха закона. Явих се на пилотските изпити. На всички ме скъсаха! Беше ми много трудно да го преживея. Започнах да работя като ръководител на полети. Доказах, че мога да се справя с това. Но аз исках друго: да докажа, че мога да летя, че мога да се справя с работата, за която мечтая.

И един ден Манди полетяла. Наредила се до най-добрите мъже пилоти на изтребители. В кариерата си има 15-годишен стаж в Кралските военно-въздушни сили. 45 мисии над Ирак.

Какви точно бяха мисиите ви в Ирак?

Манди Хиксън, пилот: Задачата ни беше да обезвреждаме вражеската противовъздушна отбрана и да следим за разполагането на войскови части. Да заглушаваме радарни станции, да пречим за изстрелването на ракети. В началото извършвахме по-скоро разузнавателни акции. Правихме снимки, които се използваха от разузнавателните служби. Атаки по конкретни цели сме извършвали единствено в случаите на агресия към нас.

Какво е да летиш в зони, където никой не лети?

Манди Хиксън, пилот: Интересно е. В Арабската пустиня, над Южен Ирак няма жива душа. Само пустинни храсталаци. Но се е случвало и да бъде много напрегнато. Една вечер участвахме в коалиция с осемдесет други самолета като въздушен десант над Ирак. Беше много важно да сме внимателни, за да не допуснем „приятелски самолетни сблъсъци".

Кажете ми честно - трябва ли един пилот да приеме мисълта за смъртта, че ще убива и може да бъде убит?

Манди Хиксън, пилот: Трябва да си напълно наясно, че когато си военен, може да се наложи да убиваш. Хората трудно възприемат тези думи, изречени от една жена. Но аз не правя разлика между мъже и жени. Всички сме хора. И когато трябва да изпълнявам мисия, нямам време да се замислям и да се тревожа за последствията.

Но промени ли се вашата самоувереност на пилот, когато станахте майка?

Манди Хиксън, пилот: Да! Истината е, че тогава се промени! Преди това си казвах, че ако загина, няколко души ще страдат от загубата ми: майка ми, баща ми, сестра ми, съпругът ми. Но после ще продължат живота си. С децата е различно. Ако нещо ми се случеше, техният живот щеше да се промени необратимо. Децата ме накараха да мисля за живота по различен начин.

Кога решихте да кажете стоп - да се върнете обратно на земята, да се приземите?

Манди Хиксън, пилот: Когато започна да изтича договорът ми за 16 - годишна служба в Кралските военновъздушни сили. Винаги съм вярвала, че човек има предопределена съдба, че нищо не е случайно. В онзи момент реших, че преди да ме спрат, трябва сама да спра. Да потърся нова посока.

Казвате нова посока - знаете ли, че българският президент всъщност е военен пилот?

Манди Хиксън, пилот: Снощи разбрах този интересен факт! Чух, че летял на МИГ-29....!

Затова ви питам - някога искали ли сте да бъдете политик?

Манди Хиксън, пилот: Никога не съм имала такива намерения. Но ми се случва вече няколко пъти да ми изпращат клип с предизборната кампания на една американка - бивш военен пилот. Може би хората ми намекват, че това може да е бъдещата ми кариера?!...

Манди Хиксън умее да говори пред аудитория. Сега тя е търсен лектор по света. Споделя историята и опита си. Това, което е научила в небето. Онова, което я е приземило обратно. Знае, че живеем в съвършено различен свят. С нов тип политици, нова среда, нови думи. Само желанията на хората са едни и същи.

Манди Хиксън, пилот: Мисля, че навсякъде по света наказателният вот на хората нараства. Те просто искат промяна. Но най-много от всичко искат прозрачност. Искат, когато зададат въпрос, да получат честен отговор. В миналото всичко беше скрито под добре маскирана секретност. Хората бяха свикнали със стандартните отговори на политиците, които казват каквото искат, а не каквото ги питат! Но знаете ли, взе да ни писва и затова се появиха политиците от нов тип.

Никой не можеше да предвиди БРЕКЗИТ, но се случи...

Манди Хиксън, пилот: Така като ме гледате - за или против съм?...

Всичко в света е все по-трудно предвидимо. Не мислите ли?

Манди Хиксън, пилот: Да! Шокът за мен беше точно толкова голям, както при избирането на Тръмп за президент. Бях изумена, че гласувахме за напускането на Европейския съюз. Ако младите бяха гласували по-масово, резултатът щеше да е по-различен. Много жалко!

Днес всички по света са свързани. Всички са в мрежи. Но изглеждат все по-самотни. Защо?

Манди Хиксън, пилот: Така е. Виждам го непрекъснато. И аз като повечето хора използвам Фейсбук. Виждам, че за много хора успехът и щастието се измерва с броя на харесванията на дадена снимка. Доста тъжен факт. Винаги съм мислела, че по-важен е споделеният миг на близост. Някои мислят, че броят на приятелите във Фейсбук е показателен за популярността им. Това е пълна глупост! Приятелите, семейството, хората, с които се срещаме лично - те са най-важни.

Какво означава според вас смислен живот?

Манди Хиксън, пилот: Чувството на блаженство. Да си доволен от нещата, които имаш. Не е ли в това смисълът на целия живот? Аз съм голяма късметлийка. Омъжена съм за чудесен мъж. Имам две прекрасни момчета и още две страхотни доведени деца. В добри ръце съм. За мен това е всичко.

Кое е любимото ви място на света - мястото, където се чувствате щастлива?

Манди Хиксън, пилот: Аз вече имам каравана. Замених пилотирането на изтребител с тегленето на каравана. Всяка година ходим с нея до остров Ил дьо Ре край западното френско крайбрежие. Много обичам това място. Ходим на един и същи къмпинг, с едни и същи приятели. Привлича ме лекотата и простотата на живота. Паркирам караваната, правя чай, светът на социалните мрежи изчезва. Единственото, което остава, е да се наслаждаваш на мига. Под откритото небе. Това за мен е щастлив живот.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Извънредни проверки за нерегламентирано изгаряне на отпадъци​
Извънредни проверки за нерегламентирано изгаряне на отпадъци​
Валери Жаблянов: Вотът на недоверие показа кое е мнозинството в НС
Валери Жаблянов: Вотът на недоверие показа кое е мнозинството в НС