НОВИНИ

"Летящи лаборатории" във въздуха в Полша

Полски инженери вече измерват замърсяванията във въздуха с помощта на дронове. Това са така наречените "летящи лаборатории". Въздухът в Полша е най-мръсният в Европа заради масовото използване на въглища за отопление, сочат местни данни. Варшава може да бъде разследвана от Европейския съд за бавното справяне с проблема.

Емилия Запартова
от Емилия Запартова
06:38, 24.11.2016
Чете се за: 00:38 мин.
По света

За чистия въздух в полския град Катовице вече се грижи платформа на дрон. Така наречената "летяща лаборатория" измерва дистанционно прах, въглероден двуокис и въглероден моноксид. Инженерите в Минния институт в Катовице казват, че това е нов начин за борба с рисковете за здравето.

Адам Заде - инженер в Катовице: "Платформата ни помага да измерим основните параметри на ниските емисии, които са опасност за околната среда. Това са най-вече прахови частици, които се вдишват."

Друг инженер обяснява как действа прототипа на устройството.

Марчин Физиор - инженер в Катовице: "Първо, аспираторът всмуква дима. После лазерните сензори анализират пробите, а микропроцесорът калкулира резултатите и ни ги праща чрез трансмисия в сървъра".

Замърсенияат въздух в Полша се усеща най-вече на юг, край ски курорта Закопане в Татрите. Според полски данни, въздухът в страната е най-мръсният в Европа заради използването на въглища и боклук за отопляване.

Полското министерство на околната среда казва, че ситуацията постепенно се подобрява заради модернизацията на отоплителната система. А полските учени работят по по-умален вид на лабораторния прототип, така че той да бъде носен от по-малки дронове.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Мартин Шулц се оттегля от ЕП и се връща в германската политика
Мартин Шулц се оттегля от ЕП и се връща в германската политика
Обама за последен път помилва пуйка за Деня на благодарността
Обама за последен път помилва пуйка за Деня на благодарността