Надежда за разрешаване на политическата криза в Испания. По-малко от 48 часа след изборите Социалистическата партия, която спечели най-много гласове и лявата популистка "Унидас Подемос" постигнаха принципна договорка за коалиция.

Прегръдките и усмивките са необичайни. През последните месеци лидерите на двете партии си разменяха остри реплики.

След изборите през април социалистите не успяха да привлекат Подемос за коалиционен партньор. Условието на по-малката партия беше нейният лидер Пабло Иглесиас да получи вицепремиерското място.

Педро Санчес, премиер на Испания и лидер на Социалистическата партия: Както Пабло казва, испанците се произнесоха, сега политиците трябва да изпълнят волята им, за да бъде преодоляна безизходицата, през която за съжаление Испания премина напоследък.

Независимо от съюза между двете партии, математическите изчисления все още изглеждат сложни. В Парламента - за мнозинство са необходими 179 депутати, а общо двете партии разполагат с 155, така че ще се наложи да търсят подкрепата на трета политическа сила.

Оптимизмът, който днес се усети в някои политически среди в Мадрид, подмина Барселона. След премахнатата блокада на магистрала АП - 7, каталунските сепаратисти призовават за нови протести и за блокиране на магистралата за Франция край град Сан Себастиан.

На изборите в Испания най-голяма подкрепа получиха социалистите

На изборите в Испания най-голяма подкрепа получиха социалистите

След предсрочните избори в Испания политическото бъдеще на страната продължава да е неясно. Най-голяма подкрепа получиха социалистите, но не достатъчн...