В студиото на „Денят започва с Георги Любенов“ банкерът Левон Хампарцумян коментира лихвите, които банките дават върху все по-увеличаващите се депозити в България. По думите му „здравословното“ съотношение между даване на заеми и наличието на депозити в банките е 100, а в момента в България е по-голямо в полза на депозитите, което дава буфер при икономическа стагнация. Той допълни, че лихвите върху депозитите няма как да са толкова високи, че човек да печели от тях и допълни, че те трябва да покриват инфлацията.

Той коментира присъединяването на България към еврозоната и прогнозира, че то няма да се отрази зле на българската икономика, тъй като множество стоки и услуги в момента се търгуват в евро. Банкерът припомни, че българският лев е във валутен борд към еврото от 20 години.

Процесът по присъединяване към еврозоната е по-важен от самото присъединяване, заяви Левон Хампарцумян. По думите му на практика България е член на еврозоната от 20 години, откакто важи валутният борд към еврото. Според него спорът дали българският лев е правилно изчислен към еврото е несъществен. Той допълни, че ако имаше драматично изкривяване на съотношението лев-евро, българската валута е щяла да бъде преизчислена спрямо друга чужда валута.

Нищо лошо няма да стане при приемането на еврото, прогнозира Левон Хампарцумян. Позитивните ефекти от него ще бъдат усетени от „икономически най-активните хора“ - тези с бизнес, допълни той.

Левон Хампарцумян: На улицата няма да се усети Бог знае колко. Част от нещата, които днес купуваме, също са в евро - жилища, например. Това не се отразява на цената на жилищата.
Между 6 и 12 месеца ще отнеме подготовката на България за Банковия съюз

Между 6 и 12 месеца ще отнеме подготовката на България за Банковия съюз

Между 6 и 12 месеца ще отнеме на България подготовката за влизане в т. нар. Банков съюз. Това обяви финансовият министър Владислав Горанов, който отче...

Левон Хампарцумян
Левон Хампарцумян © БНТ

В момента има повишено търсене на жилища, защото икономиката е в добро състояние, заяви Х. В по-големите градове, където доходите са по-високи, търсенето е голямо и това е нормален цикъл на повишаване и понижаване на цените на жилища.

Левон Хампарцумян: Поне още няколко години пазарът на жилища и офиси ще расте. Има търсене на офис площи заради бума на кол центрове.

След всяка криза се пренаписват правилата за управление на риска в банките, за да не се повтори. Следващата криза обаче е различна, заяви Хампарцумян. Това не означава, че предстоят катастрофални събития, а може да включва понижено потребление, например.

За нормален живот на човек от четиричленно домакинство са необходими 581,31 лв.

За нормален живот на човек от четиричленно домакинство са необходими 581,31 лв.

За нормален живот на човек от четиричленно домакинство - двама възрастни и две деца, са необходими 581, 31 лв. месечно, според данните на Института за...

Спестяванията в банките е хубава тенденция. Едната е, че се създава паричен буфер в случай на икономическа стагнация и има повече депозити, отколкото кредити. Именно голямото съотношение в полза на кредитите спрямо депозитите предизвика кризата от 2007 г., припомни банкерът. По думите му „здравословното“ съотношение между кредитиране и депозити е 100%.

Левон Хампарцумян: Ако някой мисли, че може от лихви да живее добре, какво ще кажем за усилията на предприемачите, които рискуват парите си, за да си докарат по-добра доходност, а някой просто защото лихвата е добра, лежи вкъщи и им се смее.

Левон Хампарцумян допълни, че лихвите би трябвало да покриват инфлацията.