НОВИНИ

Левон Хампарцумян: Няма да видим втора криза като тази с КТБ

В студиото на „Денят започва“ банкерът Левон Хампарцумян прогнозира, че банкова криза като тази с КТБ няма да се повтори, но е възможно да има друга. Той каза, че е нормално след всяка подобна криза обществото да реагира по такъв начин, че тя да не се повтори отново.

bnt avatar logo
от БНТ
19:03, 19.07.2017
Чете се за: 01:00 мин.
У нас

Като главен виновник за фалита на КТБ Левон Хампарцумян посочи регулаторните органи на държавата като ДАНС, данъчни служби и БНБ. Според него порочните управленски практики в банката е можело да се видят по-рано и така да се избегне плащането на 4 млрд. лева публични пари.

Левон Хампарцумян: Това не са пари на държавата, но са публични пари, които ако не бяха платени за КТБ, можеше да отидат за тунели и магистрали, пристанища, газопроводи. Или да си купим изтребител F-35. По закон сме задължени влоговете да се покрият, въпросът е, че можеше да не плащаме толкова много, ако проблемът беше забелязан навреме. Кризата 2014-а нямаше общо с тази от 97-а, но фундаменталният смисъл някой да има достъп до публични пари се е запазил.

Хампарцумян не се зае да прогнозира какъв ще е крайният резултат от разследването за банката, като заяви, че това е работа на съда и прокуратурата. Той призова да не се посочва собственикът на фалиралата КТБ Цветан Василев като единственият виновник.

Левон Хампарцумян: Това се е случило с подкрепата на определени хора и политици, които са били служебено ангажирани или неангажирани. Част от тези неща ще се разберат в хода на разследването. Все пак, прокуратурата следи за спазването на законите.

Банкерът прогнозира ръст от 3-4% на българската икономика, ако няма форсмажорно външно обстоятелство. Той заяви, че потреблението в България расте и добави, че ръстът на икономиката може да се увеличи, ако бъдат направени нужните реформи.

Левон Хампарцумян: Ако не направим реформите в добри години, каквато тази е, ще ги правим на гърба на някаква криза и тогава са по-болезнени и се правят трудно икономически. Виждам повече декларации за реформи, но не и политическа решителност. Понякога това е въпрос на собствената политическа кариера на някой политик - реформите създават някакъв вид дисбаланс за някакво време и дискомфорт за някои, които ще загубят нещо.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Замърсяване на река Луда Яна край Пазарджик
Замърсяване на река Луда Яна край Пазарджик
Единен регистър на картите за паркиране на инвалиди ще ограничи измамите с тях
Единен регистър на картите за паркиране на инвалиди ще ограничи измамите с тях