НОВИНИ

Левон Хампарцумян: Стрес тестът не е присъда за банките

Това, което стана с КТБ, няма да се повтори по този начин, коментира в "Още от деня" банкерът Левон Хампарцумян. Според него в момента и регулаторът, и екзекутивът на държавата правят необходимото, за да се следят нещата по един много по-професионален начин, отколкото е правено преди. Това не е повод за тревога, а по-скоро е повод за постоянно внимание, каза още Хампарцумян.

Росица Белева
от Росица Белева
20:00, 01.02.2016
Чете се за: 00:40 мин.
У нас
левон хампарцумян стрес тестът присъда банките

Грижите за стабилността на банковата система и поддържането й в добро здраве е задача, която никога няма да свърши. Усилията на обществото и институциите, които се грижат за това, не трябва никога да спират, съветва Хампарцумян.

Това, че всички банки са на печалба през миналата година е добре. Хампарцумян обясни, че това означава, че сме преодолели шоковете от кризата 2008-2010 година. В момента лошите кредити са стабилизирани, има реализация на някои от тях, банките се подготвят за прегледа на качеството на активите.

Тече подготовката за стрес теста, резултатите трябва да излезнат към края на лятото. Не би трябвало да имаме опасения от тези стрес тестове, защото те не са присъда за банките. Това е просто изследване на ситуацията и евентуално там, където се открият слабости, се правят предписания и се дават определени срокове, за да бъдат избегнати недостатъците. Стрес тестът дава една допълнителна увереност, че нещата са в рамките на регулацията, обобщи Хампарцумян.

Относно влизането на еврото в България банкерът коментира, че не сме пропуснали срока, а само някои възможности. От тук нататък трябва да се организираме: "И правителството, и БНБ са наясно с това и колкото се може по-бързо да тръгнем по пътя за влизане в еврото. Това трябва да е амбиция, която да преследваме достатъчно упорито".

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Гръцки фермери блокираха границата
Гръцки фермери блокираха границата
Станислав Памукчиев е носителят на националната награда за живопис
Станислав Памукчиев е носителят на националната награда за живопис