НОВИНИ

Левон Хампарцумян: В стенограмата не се говори много за КТБ

В стенограмата не се говори много за КТБ, нито пък разкрива нещо за КТБ. Генезисът на КТБ всъщност предхожда тази стенограма - това каза в студиото на "Денят започва" банкерът Левон Хампарцумян.

bnt avatar logo
от БНТ
09:01, 16.06.2017
Чете се за: 00:46 мин.
У нас

По думите на Хампарцумян, разсекретяването на такива документи е важно, защото първо не съдържат кой знае колко чувствителна информация и второ, общественият интерес винаги надделява над някакви малки частни съображения от гледна точка на персонална репутация, ако щете и социална интелигентност в едни такива разговори.

Не мисля, че има печелещи и губещи от разсекретяването, но е хубаво да знаем какво се случка около нас. Трябва да се знае защо имунните системи на държавата не проработиха по-рано, допълни Хампарцумян.

Според него, банките са съществена част от финансовата инфраструктура на държавата и на обществото. В последното тримесечие потребителският ентусиазъм е по-висок. Когато средата се развива добре, лихвите по кредитите отиват надолу, допълни той.

Левон Хампарцумян - банкер: Банките ценообразуват на базата на пазарна логика, но тенденцията лихвите да отиват надолу говори за една по-добра икономика и една конвергенция или приближаване на условията към условията в най-развитите европейски страни, където лихвите все още са по-ниски, отколкото в България. Аз мисля, че сме доста близко до най-ниските исторически сме в много ниски нива. По-скоро би трябвало да очакваме някакво повишение от един момент. Надали биха могли още много да паднат, но то няма да е шоково и голямо и важното е не дали лихвите са високи или ниски. Просто лихвите трябва да са поносими и да бъдат възприемани като справедливи.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ана Бърнабич - първата жена премиер в Сърбия
Ана Бърнабич - първата жена премиер в Сърбия
Преди втория тур на изборите във Франция
Преди втория тур на изборите във Франция