НОВИНИ

Почит към паметта на Апостола в Карлово

След официалната церемония снощи в Карлово, днес в родния град на Васил Левски продължава преклонението пред делото му.

bnt avatar logo
от Таня Матева, Владислав Севов
12:09, 19.02.2018
Чете се за: 00:46 мин.
У нас

ПОТОМЪК НА РОДА НА ЛЕВСКИ Е ОГОРЧЕН ОТ НЕВЕРНИ ИСТОРИЧЕСКИ ХИПОТЕЗИ

Стефан Караиванов е наследник на знаменит Карловски род. Неговият прадядо Васил Караиванов е първи братовчед и сподвижник на Левски.

Стефан Караиванов: Васил Караиванов в своите спомени описва своето другаруване с Левски и това, което са правили заедно. Така че това е един ден, който мен винаги ме вълнува и няма как да бъде иначе.

Освен достоверните свидетелства за живота на Левски, има и много интепретации, които днес хвърлят петна върху свещените ни исторически образи, не крие горчивината си Стефан Караиванов. Един от драстичните примери е споделяната не само от жълти писания, но и от един от големите български писатели версия за смъртта на майката на Апостола Гина Кунчева.

Стефан Караиванов: Няма такава драма. Не се е самоубила, не се е хвърлила в кладенец. Стига сме говорили за тези неща, защото просто обиждаме една икона на България. Обидно е просто. Тя си умира жената в своя сън, при своята най-голяма дъщеря Яна. Може би понеже в нашата слабост искаме някак си да полетим на нечии чужди криле. Затова търсим такива сензации, затова търсим да принизим някои от нашите големи герои. А това не е редно. Ние не можем да променим историята и слава Богу.

За поддържането на родовата памет Стефан Караиванов разчита на свидетелства в първо лице и извори с безспорно съдържание.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Очакванията от официалната визита на унгарския премиер Виктор Орбан в София
Очакванията от официалната визита на унгарския премиер Виктор Орбан в София
Във Варна изграждат нова система за видеонаблюдение
Във Варна изграждат нова система за видеонаблюдение