Лейбъристите ще гласуват против споразумение за Брекзит, основано на „Плана Чекърс“ на премиера Тереза Мей. Това е позицията на лидера Джереми Корбин, изразена в реч на конгреса на партията в Ливърпул. Т. нар. „План Чекърс“ съдържа предложенията на британското правителство за условията по напускането на Европейския съюз.

Джереми Корбин произнесе ключова реч пред делегатите на конгреса в Ливърпул, в момент, когато отношенията между Лондон и Брюксел са обтегнати след срещата на върха в Залцбург, а премиерът Тереза Мей е критикувана от всички страни за своя план за Брекзит.

Джереми Корбин, лидер на Лейбъристката партия: Лейбъристите ще гласуват против плана Чекърс или каквото е останало от него и ще се противопоставят на напускане без споразумение. Немислимо е да се отделим от Европа без споразумение - това ще е национална катастрофа.
Европейците наравно с другите емигранти на Острова след Брекзит

Европейците наравно с другите емигранти на Острова след Брекзит

Гражданите на ЕС ще бъдат третирани във Великобритания наравно с останалите емигранти след Брекзит, реши британският кабинет. Намерението на британски...

Опозиционният лидер обяви, че лейбъристите биха подкрепили единствено споразумение, което предвижда оставане в митническия съюз и липса на твърда граница с Ирландия. И подчерта, че вместо да се водят с Брюксел, преговорите за Брекзит се водят между различните фракции в Консервативната партия.

Когато Брюксел и британското правителство успеят да договорят условията за Брекзит, споразумението трябва да бъде гласувано от парламента в Лондон.

Граждани призоваха за нов референдум за Брекзит във Великобритания

Граждани призоваха за нов референдум за Брекзит във Великобритания

Хиляди хора се стекоха в центъра на Ливърпул, като призоваха за организирането на нов референдум по въпроса за излизането на Великобритания от Европей...

Вчера лейбъристите си оставиха възможността да подкрепят организирането на втори референдум за членство.

Орам, член на Лейбъристката партия: Накараха хората да мислят, че небето ще се продъни и светът ще свърши, ако няма сделка. Но в света има правила за търговията. Никой не би се отказал да търгува с нас.
Джо Андерсън, кмет на Ливърпул: Ако Джон Ленън беше жив, би казал - трябва да гласуваме за оставане в Европа и да сме част от Евросъюза.

Шест месеца преди Великобритания да се раздели с Европейския съюз, неяснотата относно условията на напускането не намалява, както и разделението сред британците по въпроса за членството. Според проучване на YouGov от края на август, повечето британците биха подкрепили организирането на ново допитване, в случай че преговорите с Брюксел достигнат задънена улица.

Тереза Мей в безизходица след срещата на върха на ЕС в Залцбург

Тереза Мей в безизходица след срещата на върха на ЕС в Залцбург

Депутати от британската Консервативна партия ще гласуват против плановете за Брекзит на премиера Тереза Мей. Това казва в интервю за пресата бившият м...