НОВИНИ

Либералите на Джъстин Трюдо печелят изборите в Канада

Либералите на досегашния министър-председател Джъстин Трюдо печелят федералните избори в Канада. Очаква се той да състави следващото правителство, въпреки че няма да разполага с пълно мнозинство в парламента.

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
08:07, 22.10.2019
Чете се за: 00:33 мин.
По света

Джъстин Трюдо и Либералната партия остават на власт. Те ще разполагат със 156 места в 338-местния канадски парламент. За пълно мнозинство са необходими 170 депутати, но Трюдо обяви победа.

Джъстин Трюдо, министър-председател на Канада: Изпратихте либералите отново на работа, обратно в Отава с ясен мандат. Ще направим живота по-достъпен. Ще продължим да се борим срещу климатичните промени. Ще премахнем оръжията от улиците и ще продължим да инвестираме в канадците.

Трюдо ще бъде принуден да състави правителство на малцинството и да разчита на подкрепата на по-малка лява партия и нейните 24-ма представители.

Консерваторите получават 122 места. Сепаратистите от „Квебекски блок" ще имат 32 места и утрояват резултата си от 2015 г. Зелените също подобряват представянето си.

Избирателната активност е 65%.

Популярността на харизматичния премиер, който дойде на власт през 2015 година, напоследък отбеляза спад заради стари негови снимки с боядисано в кафяво лице и действията му спрямо корупционен скандал.

Доналд Тръмп беше един от първите, които поздравиха Трюдо за победата.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ще отпадне ли наблюдението на EK върху правосъдието и вътрешните работи?
Ще отпадне ли наблюдението на EK върху правосъдието и вътрешните работи?
Лаборантката, която забрави жена в скенер, ще бъде наказана със забележка
Лаборантката, която забрави жена в скенер, ще бъде наказана със забележка