НОВИНИ

Еврокомисарят по образование участва в дискусия във Варна с български студенти

Какъв ще е статутът на европейските студенти, които учат в Обединеното кралство след Брекзит и какви възможностите за обучение предлага Евросъюзът? Това бяха част от темите на "Гражданския диалог" с участието на Еврокомисаря по образованието Тибор Наврачич, президентът Румен Радев и министъра на младежта и спорта Красен Кралев. Домакин на събитието беше Икономическият университет във Варна.

bnt avatar logo
от Светлана Ганчева
20:50, 15.06.2017
Чете се за: 00:54 мин.
У нас

Дискусията за образованието и ролята на младите хора в бъдещето на Европа предизвика интерес и варненци зададоха редица конкретни въпроси - от ролята на неправителствените организации през студентските кредити и Брекзит до намирането на баланс между либерализацията и достъпността на образованието. Еврокомисар Тибор Наврачич подчерта, че качественото образование е предпоставка за успех в живота.

Тибор Наврачич, еврокомисар по образованието, младежта и спорта: Ако искаме да сме конкурентоспособни в бъдеще, трябва да инвестираме повече в образование сега, днес, тъй като инвестициите днес са всъщност утрешното общество.

Президентът Радев застъпи тезата, че трябва да осъзнаем социалната значимост на образованието и ролята на всеки един в развитието на сектора.

Румен Радев, президент на България: За да има смисъл образованието и за да може образование да е равно на грамотност, всеки един от вас трябва да отговори на няколко фундаментални въпроса - къде искате да видите Европа утре, след десет години.

Един от най-важните въпроси беше как да бъдат задържани младите хора у нас. Оказа се, че проблемът е общ за много държави и според комисар Наврачич отговорът е в регионални политики, които да създадат условия за бизнес и добър живот. Мартин Петров успя да обобщи друг важен проблем.

Мартин Петров, член на младежки екип „Европа": Не виждам някаква цялостна стратегия в образованието, която за мен е изключително нужна.

Най-добрият пример в момента е Португалия, защото там има постоянно подобряване на резултатите от 2000-та година насам, посочи комисар Наврачич. Тайната е в политическия консенсус за образователната система, а отговорността за него е на партиите във всяка отделна страна.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Конфликт заради ремонт на фасадата на сграда на улица Иван Денкоглу
Конфликт заради ремонт на фасадата на сграда на улица "Иван Денкоглу"
Минимални резултати на седмокласниците за Средновековието
Минимални резултати на седмокласниците за Средновековието