НОВИНИ

Либерализацията на цената на тока ще се забави между 3 и 5 години

Между 3 и 5 години ще се забави либерализацията на тока за бита, а още година ще е нужно на енергийната борса , за да се стабилизира, заяви по време на енергийна конференция в столицата постоянният представител на Световната банка за България Тони Томпсън.

Николай Минков
от Николай Минков
15:26, 22.03.2016
Чете се за: 01:54 мин.
У нас
Тони Томпсън, постоянен представител на Световната банка за България: "Световната банка и Енергийното министерство работим съвместо, за да бъде избран най-добрия модел за пълното либерализиране на пазара за ток и механизмите за компенсиране на енергийно бедните. Каквито и инструменти да избере министерството, то трябва да е сигурно, че уязвимите потребители ще бъдат защитени".
;

Приблизително около 30% от българското население е енергйино бедно, заяви министърът на енергетиката Теменужка Петкова, позовавайки се на доклад на Евростат. Поради тази причина най-важната задача на правителството и Светов ната банка е да изработят такъв модел на либерализация, в койтоуязвимите социални групи да бъдат защитени, каза още Петкова и даде пример.

;
Теменужка Петкова, министър на енергетиката: "Обсъждат се варианти за въвеждането на така наречената социална тарифа. Това е една мярка, тя е временна мярка и не може да бъде определена като постоянна мряка. Това е една временна мярка, която временна мярка ще обхване точно най-уязвимите потребитгели, хоракат , които отогварят на определени критерии и за доход, за възраст, за социално положение. Така, че те ще се ползват от тази социална тарифа, която ще обхваща определено количество електрическа енергия, което е свързано с най-неотложните жизнено-важни нужди за съответно потребители".

Предвиждат се социални мерки и за определена категория лица в тежко здравословно състояние, които са на поддържащо лечение с апаратура, посочи Петкова.


Теменужка Петкова, министър на енергетиката: "Предвижда се там да има разсрочено плащане. Предвижда се възможност да не се спира електрическото захранване за определен перод от време, докато разбира се се издължат съответно задълженията за използвана ел. енергия".

В дългосрочен план за защита на рисковите социални групи при свободни цени на тока министерството залага на енергйината ефективност.

Теменужка Петкова, министър на енергетиката:"Една мярка, която ще даде възможност за трайно решаване на въпроса с уязвимите потребители с енергийната бедност в България. Защото когато се извършват по-малко разходи за енергийни ресурси, когато разходите за енергийни плащанаия са по-малки, тогава в населението остава един по-голям разполагаем доход, който дава възможност да се извършват друг вид разходи".
;

Председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране Иван Иванов аяви, че КЕВР разработва начинът, по който домакинствата ще могата да си сменят доставчика след либерализацията на енергийния пазар. Според него, преди да се премине към освобождаване на енергийния пазар за бита , трябва да се направи оцанка на риска в две направления.

Иван Иванов, председател на КЕВР: " Първо, относно преждевременното отваряне на пазара. Т.е. ако не се извърши последователно, на стъпки, а рязко, бих казал насилствено отваряне, до какви последици това би могло да доведе.Тази оценка трябва всъщност да даде отговора, че действително енеригйният пазар в България трябва да бъде отворен по начин, че да бъде защитен обществения интерес и да не позволи събития, които биха довели до тежки последици за сектора и не само а него. На второ място, трябва да се оцени дали всички централи, в момента функциониращи, ще се окажат конкуренти. И какво би станало, ако те отпаднат от енергийния пазар. Трябва, разбира се, да се създата условя за ликвидност на електроенергийната борса. Ликвидност, която в момента все още не е на лице в достатъчна степен".

Днес стана ясно, че най-големите частни компании в енергетиката се обединяват в Национална енергийна камара. В нея влизат Българската фотоволтаична асоциация, Българската ветроенергийна асоциация, Асоциацията "Хидроенергия", "EVN България", "Ей И Ес България", "Енерго Про", "Контур Глобал" и "ЧЕЗ България".

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
проф. Николай Радулов: Атентатите в Брюксел изглеждат като внимателно планирани
проф. Николай Радулов: Атентатите в Брюксел изглеждат като внимателно планирани
Цветанов призова за адектватност и отговорност при създалата се ситуация
Цветанов призова за адектватност и отговорност при създалата се ситуация