Това стана ясно след среща в Брюксел между българския и либийския външен министър. Двамата са обсъдили и предстоящата визита в България на премиера на Либия.

Либийският външен министър е споделил пред Екатерина Захариева, че всички стадиони в Либия са строени от български компании и все още са в отлично състояние. Триполи иска да възстанови добрите икономически връзки, които пострадаха по времето на Кадафи и процеса срещу българските медицински сестри.

Екатерина Захариева - вицепремиер и министър на външните работи: Получих уверения в няколко посоки - на първо място, че българският бизнес е добре дошъл в Либия. Няма да бъдат спирани български кораби, български стоки. Либия призовава българския бизнес да се чувства спокоен там.

Либийският първи дипломат е благодарил за бързата реакция на българските власти по казуса с кораба "Бдин/Бадр". Според Захариева обаче за либийската страна случаят все още не е приключил.

Върнаха либийския танкер в пристанище Бургас

Върнаха либийския танкер в пристанище Бургас

Заради опасност от екокатастрофа либийският танкер „Бадр", който от средата на декември вече плава с името „Бдин" и е под панамски флаг, тази сутрин б...

Външният министър коментира и делото, което една от сестрите - Нася Ненова спечели в Софийския градски съд срещу либийските си мъчители.

Екатерина Захариева - вицепремиер и министър на външните работи: Нека решението да влезе в сила, за да можем да повдигнем въпроса, но аз мога да гарантирам, че ние ще окажем всяко необходимо съдействие на медицинската сестра като държава, за да може тя да предяви претенциите си за изпълнение на решението на българския съд.

Двамата министри се договориха посещението на либийския премиер у нас да бъде съпътствано от бизнесфорум, с акцент възобновяването на българския износ за Либия.