НОВИНИ

Либия забрани достъпа на чуждестранни кораби до бреговете й

Либийските военноморски сили обявиха днес, че създават до бреговете на Либия зона за издирване и спасяване и забраниха достъпа на чуждестранни кораби в нея, особено на корабите на неправителствени организации, помагащи на мигранти.

bnt avatar logo
от БТА
20:42, 10.08.2017
Чете се за: 00:36 мин.
По света
либия забрани достъпа чуждестранни кораби бреговете

Либия официално обявява зона за издирване и спасяване, обяви пред журналисти генерал Абделхаким Бухалия, командващ на военноморската база в Триполи. "Никакви чуждестранни кораби няма да имат достъп до нея, освен ако има изрично искане на либийските власти", добави той.

Говорител на ВМС уточни, че решението се отнася специално до неправителствените организации, които претендират, че спасяват нелегални мигранти и че извършват хуманитарни акции. "С това решение искаме да изпратим ясно послание на всички, които посягат на либийския суверенитет и не проявяват уважение към бреговата охрана и военноморския флот", добави той.

Трафиканти се възползват от хаоса, в който е затънала Либия след свалянето на режима на Муамар Кадафи през 2011 г., за да прехвърлят всяка година към Италия десетки хиляди мигранти срещу значителни суми пари. Решението за създаването на зоната за издирване и спасяване е взето от властите, верни на премиера на либийското правителство на националното единство Файез ал Сарадж, признат от международната общност. Това правителство обаче контролира единствено столицата Триполи, напомня АФП.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Дискриминация ли е тригодишната уседналост при приема на първокласниците?
Дискриминация ли е тригодишната уседналост при приема на първокласниците?
Ще имат ли свой дом пловдивските художници до 2019-а година?
Ще имат ли свой дом пловдивските художници до 2019-а година?