НОВИНИ

Ново изискване притеснява лични лекари и стоматолози

Ново изискване към личните лекари и стоматолозите. От началото на годината те са длъжни да отчитат касовите бележки, издадени за потребителска такса на песнионери. От Българския лекарски съюз искат отлагане на изискването с три месеца. Причината е, че здравната каса няма подходящ софтуер, а и липсват указания как да се отчитат бележките.

Альоша Шаламанов
от Альоша Шаламанов
19:45, 07.01.2018
Чете се за: 00:52 мин.
У нас

Косатдин често посещава личния си лекар. Плаща намалена потребитескла такса от един лев, защото е пенсионер. Разликата до 2 и 90 се покрива от здравната каса. От тази година, за да я получат личните лекари, трябва да отчитат касовите бележки, които са издали на пенсионерите.

Д-р Стоян Борисов - главен секретар на УС на БЛС: В момента е абсолютен хаос. Абсолютно никой не знае по какъв начин трябва да се отчитат тези касови ордери.

Доктор Николова е чула, че трябва веднъж да опише номера на касовата бележка в амбулаторния лист на пациента и втори път да го нанесе във отделен финансов отчет.

Д-р Гергана Николова - общопракткикуващ лекар: Проблемът е следното, че се спуска отново нещо, което увеличава бумащините в кабинета и все повече ни приближава към чиновниците и все повече ни отдалечава от медицината. Да отпадне това нещо, защото за нас е неприемливо, това е неработещо. Това ще губи много време на пациентите, ще губи време на лекарите.

80-годишният Костадин смята, че лекарите трябва да лекуват, а не да бъдат администратори.

Костадин Гелев - пациент: От времето губи с разни бумащини, вместо да се занимава с болните да ги лекува.

От лекарския съюз настояват изискването да се отложи и да влезе в сила от първи април.

Д-р Стоян Борисов - главен секретар на УС на БЛС: Трябва супер спешно председателят на Надзорния съвет да каже какво се прави до тия дни, до които евентуално би се приела тази промяна в законодателството.

Председателят на Надзорния съвет на здравната каса, каза за БНТ, че отлагане на изискването няма да има. Според Жени Начева се работи за издаване на указания към лекарите и подобряване на софтуера на касата.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
МВР откри тялото на издирвания за шесторното убийство в Нови Искър Росен Ангелов
МВР откри тялото на издирвания за шесторното убийство в Нови Искър Росен Ангелов
Над 2 милиона души присъстваха на рождественските служби в Русия
Над 2 милиона души присъстваха на рождественските служби в Русия