НОВИНИ

Личните карти ще могат да съдържат биометрични данни и електронен подпис

В личните карти ще се съдържа електронен носител на информация, в който ще може да се записват биометрични данни и удостоверения за електронна идентичност и квалифициран електронен подпис. Това реши парламентът с приемането на второ четене на промени в Закона за българските лични документи. Измененията влизат в сила от 1 януари 2018 година. Българските лични документи, издадени до тази дата, ще са валидни до изтичане на срока им.

bnt avatar logo
от БТА
14:47, 08.12.2016
Чете се за: 00:28 мин.
У нас
личните карти съдържат биометрични данни електронен подпис

Промените предвиждат наличието на електронен носител на информация - чип, имплантиран в личните карти. Създава се правна възможност в личните карти на българските граждани да се съдържат данни и удостоверения за електронна идентичност и квалифициран електронен подпис.

В личната карта ще се съдържат и биометрични данни в отделен защитен сегмент на електронния носител съгласно препоръките на Международната организация по гражданско въздухоплаване, ако в заявлението за издаване на документа лицето е заявило желание за това.

Измененията предвиждат в заявленията за издаване на лична карта да се посочва отказ от издаване и записване на удостоверение за електронна идентичност върху електронния носител на информация, искане за издаване и записване на удостоверение за квалифициран електронен подпис, както и искане за записване на други данни, включително биометрични.

Паспортът и документите за пребиваване също ще може да съдържат удостоверение за електронна идентичност и удостоверение за квалифициран електронен подпис и съответните им криптографски ключове.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Австралийската певица Сиа се развежда
Австралийската певица Сиа се развежда
Три камери заснели подсъдимия Любомир Данчев да пие кафе по време на пожара
Три камери заснели подсъдимия Любомир Данчев да пие кафе по време на пожара