НОВИНИ

Лекарите не знаят как точно да описват касовите бонове при преглед на пенсионери

Ново изискване към личните лекари и стоматолозите. От началото на годината те са длъжни да отчитат касовите бележки, издадени за потребителска такса на пенсионери. От Българския лекарски съюз искат отлагане на изискването с три месеца. Причината - Здравната каса няма подходящ софтуер, липсват и указания как точно да се отчитат бележките.

bnt avatar logo
от Альоша Шаламанов
09:40, 07.01.2018
Чете се за: 00:52 мин.
Още

Костадин често посещава личния си лекар. Плаща намалена потребителска такса от 1 лев, защото е пенсионер. Разликата до 2.90 лв. се покрива от Здравната каса. От тази година, за да я получат, личните лекари трябва да отчитат касовите бележки, които са издали на пенсионерите.

д-р Стоян Борисов - главен секретар на УС на БЛС: В момента е абсолютен хаос. Абсолютно никой не знае по какъв начин трябва да се отчитат тези касови ордери.

Доктор Николова е чула, че трябва веднъж да опише номера на касовата бележка в амбулаторния лист на пациента и втори път да го нанесе във отделен финансов отчет.

д-р Гергана Николова - общопрактикуващ лекар: Проблемът е следното, че се спуска отново нещо, което увеличава бумащините в кабинета и все повече ни приближава към чиновниците и все повече ни отдалечава от медицината. Да отпадне това нещо, защото за нас е неприемливо, това е неработещо. Това ще губи много време на пациентите, ще губи време на лекарите.

80-годишният Костадин смята, че лекарите трябва да лекуват, а не да бъдат администратори.

Костадин Гелев - пациент: 2/3 от времето губи с разни бумащини, вместо да се занимава с болните да ги лекува.

От Лекарския съюз настояват изискването да се отложи и да влезе в сила от 1 април.

д-р Стоян Борисов - главен секретар на УС на БЛС: Трябва супер спешно председателят на Надзорния съвет да каже какво се прави до тия дни, до които евентуално би се приела тази промяна в законодателството.

Председателят на Надзорния съвет на Здравната каса каза за "По света и у нас", че отлагане на изискването няма да има. Според Жени Начева се работи за издаване на указания към лекарите и подобряване на софтуера на Касата.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Патриарх Неофит: Вълнението ни е голямо
Патриарх Неофит: Вълнението ни е голямо
Рекордна раждаемост във Велико Търново за последните 10 години
Рекордна раждаемост във Велико Търново за последните 10 години