НОВИНИ

Личните лекари вече не издават здравноосигурителни книжки на пациентите

Личните лекари вече не са длъжни да ги предоставят на пациентите си. Хората могат да ги получат от офисите на районните здравни каси в страната. Промяната е залегнала в Националния рамков договор за тази година и е в сила от първи април. Тя засяга само пациенти, които още не разполагат със здравноосигурителни книжки.

bnt avatar logo
от БНТ
09:16, 10.06.2017
Чете се за: 00:38 мин.
Още

От началото на април до момента 220 души са постили столичната здравна каса, за да получат първите си здравни книжки.

Ваня Станчева - директор на пресцентъра на Столичната здравноосигурителна каса: "Това са приоритетно здравноосигурителни книжки на новородени деца. Или на граждани, които по една или друга причина не са получили от своя личен лекар здравноосигурителна книжка".

Издаването на първата здравноосигурителната книжка е безплатно отнема около пет минути. От столичната здравна каса твърдят, че новите правила не са провокирали недоволство сред гражданите.

Емил Вълков: "За мен лично по-добре е тук при тази организация, че за няколко минути си получавам личните документи".

Личните лекари отдавна настояват за промяната, защото за тях процедурата по издаване на здравноосигурителни книжки била доста сложна.

д-р Николай Брънзалов - общопрактикуващ лекар: "Ние по принцип сме за всякакъв тип отпадане на административна тежест от нашата работа. Нашата работа е профилактично-лечебна, профилактична, Не е административна".

Единственото задължение на личните лекари сега, е да нанесат данните си в здравноосигурителната книжка. Тя се представя и на стоматолозите, за да отбележат безплатните дейности, които са извършили през годината, допълват от столичната здравна каса.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
145 000 двойки имат репродуктивни проблеми
145 000 двойки имат репродуктивни проблеми
Днес ще се проведе София Прайд 2017
Днес ще се проведе София Прайд 2017