Личните стопанства, където се отглеждат прасета, ще могат да бъдат възстановени след една година, но животните в тях трябва задължително да бъдат регистрирани. Това заяви във Велико Търново министърът на земеделието Десислава Танева след среща с областни управители и представители на сдружението на общините.

По-рано в сутрешния блок на БНТ земеделският министър заяви, че ще има кадрови и организационни промени в агенцията по храните. Те обаче няма да бъдат направени сега, в пика на борбата със заразата.

Десислава Танева: Ще има кадрови промени, но след овладяване на кризата с АЧС

Десислава Танева: Ще има кадрови промени, но след овладяване на кризата с АЧС

Безспорно ще има кадрови и организационни промени, но не можем да ги направим в пика на заразата с африканска чума по свинете (АЧС), когато ни трябват...

Министър Танева подчерта, че режимът за регистрация на домашни прасета ще бъде административно облекчен. И оттук нататък в личните стопанствата ще могат да се отглеждат животни само ако те отговарят на европейските изисквания за биосигурност.

Десислава Танева министър на земеделието, храните и горите: Ние като българи трябва да знаем каква е цената на това да продължим да имаме домашно производство на свине, биосигурността навсякъде. Всяко прасе в такова място на отглеждане. Нямаме друг вариант, ако искаме да имаме родно производство.

До 26 август тази година трябва да бъдат предадени протоколите от почистването и дезинфекцията на личните стопанствата, след което се очаква да започне и изплащането на обезщетения от 300 лева .

Десислава Танева - министър на земеделието: Отговорността затова е кмета на населеното място и ветеринарния доктор, изрично искам да подчертая, тъй като в страната има 4 или 5 села, които по закон или извън закон, затварят пътища в знак на протест, искам да кажа, че отговорността за получаването на това обезщетение ще изключително тяхна.

Като мярка за ограничаването на заболяването африканска чума, тази година ловът на едър дивеч ще започне с месец по-рано и ще приключи с два по-късно от обичайното. Целта е да се намали популацията на диви прасета.

Атанас Добрев - зам. министър на земеделието: Това е само начина, ако искаме на територията на България да остане, както дива, така и питомна свиня.

От Агенцията по безопасност на храните подготвят широка информационна кампания за мерките за биогигурност и брошури, които ще раздават в 10-дневен срок във всяко населено място.