Лидерите на 27 азиатски държави се събраха в Таджикистан за петата среща на върха на Съвещанието по взаимодействие и мерки за доверие в Азия. На форума присъстват руският президент Владимир Путин, китайският - Си Дзинпин и турският - Реджеп Ердоган. Сред акцентите днес бяха темите за сигурността в региона, търговските войни и киберпрестъпленията.

Безпрецедентни мерки за сигурност са въведени в Таджикистан, където днес започна форум на високо равнище за мир, сигурност и стабилност в Азия. Целият състав на правоохранителните органи е мобилизиран в Душанбе, a училища и магазини останаха затворени.

Лидерите на Китай, Иран, Русия, Турция и още над 20 азиатски държави се събраха, за да обсъдят въпросите за сигурността и опазването на мира в региона.

На фона на покачването на напрежението между Иран и Съединените щати, заради нападението срещу петролни танкери в Оманския залив, иранският президент Хасан Рохани предупреди, че страната му ще престане да спазва още някои от задълженията си по ядрената сделка. Без да уточнява какви мерки ще предприеме, Рохани заяви, че очаква "положителни сигнали" от останалите държави, подписали иранското ядрено споразумение.

Хасан Рохани, президент на Иран: Очевидно е, че Иран не може да спазва това споразумение едностранно. За да го правим ние, трябва и останалите страни да спазват своята част от него.

Иран поиска и съдействие за разрешаване на т.нар. "икономическа война", която Съединените щати им обявиха.

В съвместна декларация, страните-участнички на форума се обединиха около призива за спазване на ядреното споразумение с Техеран.

Владимир Путин, президент на Русия: Това, че Съединените щати едностранно се оттеглиха беше нередно. Уверен съм, че единственото разумно решение на въпроса, е всички страни да спазват ангажимента си.

Азиатските лидери проведоха серия двустранни срещи, но една от тях безспорно се отличи - днес китайският президент Си Дзинпин празнува своя 66-и рожден ден. Владимир Путин го посети в резиденцията му и го изненада с кутия руски сладолед. Двамата лидери често демонстрират топли отношения, а само преди седмица Си нарече Путин "свой най-добър приятел".