На 3 октомври във Варна ще се срещнат лидерите на България, Гърция, Румъния и Сърбия, които ще обсъдят разширяването на подписания днес в Кавала Меморандум за разбирателство между България и Гърция за развитието на железопътната връзка "Солун-Кавала-Александруполис-Бургас-Варна-Русе". Това каза министър-председателят Бойко Борисов по време на пресконференция в гръцкия град Кавала, която се проведе след подписването на документа.

© БТА

"Така или иначе този проект ще стигне до Русе, защо да не продължи до Букурещ", заяви Борисов. Гръцкият премиер Алексис Ципрас добави, че този проект е от стратегическо значение за целия регион. По думите му бъдещото европейско председателство на България ще бъде председателство на Балканите, което ще допринесе за положителното развитие и на този проект.

И двамата премиери се обединиха около мнението, че този договор представлява лост за развитие на целия регион. Транспортният коридор предвижда свързването на река Дунав, Черно и Егейско море със скоростен железопътен коридор, както и развитие на пристанищата, които са част от основната ТЕН-Т мрежа. Включено е изграждането на двойна електрифицирана жп линия с внедрена ERTMS система за управление на железопътния трафик.

От нашия пратеник в Кавала: Подписахме меморандум за новия скоростен жп коридор

От нашия пратеник в Кавала: Подписахме меморандум за новия скоростен жп коридор

Премиерът Бойко Борисов честити празника от Кавала, където с гръцкия си колега подписа меморандум за сътрудничество за изграждането на скоростен жп ко...