НОВИНИ

Лидерите на България, Гърция​, Румъния и Сърбия ще обсъдят меморандума във Варна

На 3 октомври във Варна ще се срещнат лидерите на България, Гърция, Румъния и Сърбия, които ще обсъдят разширяването на подписания днес в Кавала Меморандум за разбирателство между България и Гърция за развитието на железопътната връзка "Солун-Кавала-Александруполис-Бургас-Варна-Русе". Това каза министър-председателят Бойко Борисов по време на пресконференция в гръцкия град Кавала, която се проведе след подписването на документа.

лидерите българия гърция​ румъния сърбия обсъдят меморандума варна
bnt avatar logo
от БНТ
12:35, 06.09.2017
Чете се за: 00:24 мин.
У нас

"Така или иначе този проект ще стигне до Русе, защо да не продължи до Букурещ", заяви Борисов. Гръцкият премиер Алексис Ципрас добави, че този проект е от стратегическо значение за целия регион. По думите му бъдещото европейско председателство на България ще бъде председателство на Балканите, което ще допринесе за положителното развитие и на този проект.

И двамата премиери се обединиха около мнението, че този договор представлява лост за развитие на целия регион. Транспортният коридор предвижда свързването на река Дунав, Черно и Егейско море със скоростен железопътен коридор, както и развитие на пристанищата, които са част от основната ТЕН-Т мрежа. Включено е изграждането на двойна електрифицирана жп линия с внедрена ERTMS система за управление на железопътния трафик.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Испания и Мароко разбиха джихадистка клетка, готвела  нападения
Испания и Мароко разбиха джихадистка клетка, готвела нападения
До седмица икономическото министерство решава за Дунарит
До седмица икономическото министерство решава за "Дунарит"