НОВИНИ

Лидерите на България и Гърция​ подписаха меморандум за нов транспортен коридор

В Деня на Съединението България и Гърция подписаха Меморандум за нов транспортен коридор, който ще свърже три български и три гърцки пристанища от Егейско до Черно море и река Дунав. Проектът е на стойност 5 милиарда евро, 1 милиард от които - за българския участък. Меморандумът подписаха транспортните министри на двете страни пред премиерите Бойко Борисов и Алексис Ципрас в Кавала. Проектът, обявиха двамата премиери, е пример как да направим страните си по-свързани, а Балканите от барутен погреб на Европа в развит европейски регион.

Александър Марков
от Александър Марков
16:38, 06.09.2017
Чете се за: 01:56 мин.
У нас

Интересна символика видяха премиерите на България и Гърция Бойко Борисов и Алексис Ципрас, че двете страни подписват Меморандума за нов транспортен коридор от Солун до Русе именно днес.

Алексис Ципрас, министър-председател на Гърция:- Знаково е, че български министър-председател се намира тук, в деня, когато в България се отбелязва Денят на Съединението. Наистина става въпрос за интересна символика, тъй като действително днес ние тук обединяваме усилията си в една посока. Свързваме Егейско с Черно море и Дунава. Основна характеристика на нашето сътрудничество е, че то не е насочено срещу трети страни. Ние целим да укрепим стабилността и развитието на Балканите.
Бойко Борисов, министър-председател на България: Днес е един от най-обичаните празници на България - Съединението. И днес с подписването на този проект... ние всъщност продължаваме съединяването на транспортните и енергийните хъбове и даваме възможност за развитие и на бизнес, и на туризъм, и движение на хора и капитали в нашия регион.

Именно подобни проекти, заяви Бойко Борисов, са шанс да покажем на Европа, че наследените от историята конфликти могат да се разрешават мирно. Проектът е подкрепен от ЕК, а жп линията ще бъде изградена и управлявана от съвместно българо-гръцко дружество.

;
Бойко Борисов, министър-председател на България: Един от проблемите на Балканите е коя държава е най-велика. Дали е Велика България, дали е Велика Албания, Велика Гърция, Велика Македония, Велика Сърбия - тръгнем ли по тая плоскост най-великите да обединяват или разделят, историята е достатъчно ясна. Който иска, да си говори за миналото. Ние искаме с Ципрас да говорим за бъдещето на региона, и то за бъдещето в следващите 4-5 години.
Алексис Ципрас, министър-председател на Гърция: Става въпрос за един много важен проект, който по същество свързва Егейско море с Дунава. Това ще е една голяма стъпка, така че Балканите - нашият дом - да се превърне в европейско пространство на икономическо благоденствие, сигурност и стабилност.

Към проекта за скоростен жп коридор ще се присъединят и Румъния, и Сърбия, което ще стане на среща между двете страни, България и Гърция през октомври във Варна. Проектът и своите идеи за развитието на Балканите Борисов и Ципрас ще представят на председателя на ЕК Жан Клод Юнкер преди есенното заседание на Европейския съвет.

Алексис Ципрас, министър-председател на Гърция: Предстои и българското председателство на ЕС, на което ние гледаме като на Балканско председателство и затова ще имаме тясно сътрудничество по време на това председателство.
Бойко Борисов, министър-председател на България: Много добре го каза - Балканско председателство. И ние точно така гледаме на него, защото имаме рядък шанс да покажем на Европа, че на Балканите има и разумни хора, които най-сетне ще спрат противоречията си с политически и дипломатически средства. Ще направим така, че Балканите от барутен погреб да станат един проспериращ регион. Не е много далеч, преди 100-ина години, а в друга част на Балканите - преди 20, сме се клали, били, убивали и нищо позитивно от това не е произлезло, но ние сега всички сме част от голямото общо европейско семейство, а други балкански държави искат да отидат там.

Борисов допълни, че когато Европа е единна, има просперитет. И двамата премиери напомниха, че България и Гърция са южната и надеждно охранявана граница на Европа и успешно са се справили с миграционната криза. За предстоящата среща България - Румъния - Сърбия - Гърция във Варна Борисов настоя:

Бойко Борисов, министър-председател на България: Другия път, Алексис, ние ще седим във Варна, а министрите ще стоят прави.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
6-и септември - двоен празник за жителите на софийския район Овча купел
6-и септември - двоен празник за жителите на софийския район "Овча купел"
Българин в Англия направи захарен Царевец
Българин в Англия направи захарен Царевец