НОВИНИ

Лидерите на България, Румъния, Гърция и Сърбия се срещнаха в Букурещ

Трето поредно заседание на Съвета за сътрудничество между България, Румъния, Гърция и Сърбия с участието на премиера Бойко Борисов. В Букурещ държавните и правителствени ръководители на четирите страни обсъдиха развитието на общите инфраструктурни проекти в контекста на свързаността на Балканите, сигурността и стабилността в региона и подкрепата за евроинтеграцията на държавите от Западните Балкани.

Ирина Цонева
от Ирина Цонева
20:24, 24.04.2018
Чете се за: 00:55 мин.
По света

Бойко Борисов, министър-председател: Сама по себе си срещата, че продължава да се осъществява на четирите държави, е една добра новина. Ние нямаме като Вишеградската четворка желание да правим декларации или да казваме, че имаме обща политика в различни сфери, а точно обратното. ние искаме инфраструктура, искаме дигитална инфраструктура, искаме пристанища, искаме свързаност, искаме и на двустранните си взаимоотношения, които имаме да вдигаме ръста на икономиката и съответно в тези сфери - култура, туризъм и всичко останало да напреднем. Румънския премиер предложи няколко много добри проекти. Но аз съм за, защото: Вертикалните коридори: Букурещ-Русе, съответно пресичане на магистралите Марица -Тракия - Александополус или съответно на Хемус - Белград, топлото пристанище на Солун през София за Видин - коридор номер 4 или завиваш вляво и отиваш в Белград, от там Будапеща, Братислава, Любляна, където искаш.

Виорика Дънчила, министър-председател на Румъния: Днес дискутирахме икономическото сътрудничество и определянето на конкретни проекти, които четирите държави могат съвместно да реализират. Говорихме и за формата 16 + 1 с Китай.
Александър Вучич, президент на Сърбия: Разговаряхме за Тимишоара - Моравица - Вършец - Белград, разговаряхме и за финализирането на строежа на магистралата към България, за финализиране и на нашия сегмент на магистрала към Скопие. Обсъждахме и как да модернизираме и ж.п. линията ни Ниш-Димировград, как да модернизираме дигиталната си инфраструктура.
Алексис Ципрас - министър-председател на Гърция: Тук искам да обърна внимание на свързването на пристанищата в Гърция с тези на Черно море и с Дунава. Много важен е и инфраструктурният проект между Солун, София и Букурещ, който ще доведе до увеличаване на пътникопотока и на броя на туристите от Румъния и България към Гърция и обратно.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Европейският съюз не е достатъчно добре подготвен в случай на кибератаки
Европейският съюз не е достатъчно добре подготвен в случай на кибератаки
Спорните страсти на траките представя НАИМ
Спорните страсти на траките представя НАИМ