Лидерите на държавите от Европейския съюз заседават и в този час в Брюксел в опит да постигнат съгласие - кой ще наследи Жан-Клод Юнкер като председател на Европейската комисия. Лидерите обсъждат и кой ще оглави другите ключови постове на Европейския парламент, Европейския съвет, Европейската централна банка и външната служба на Евросъюза. В срещата участва и българският премиер Бойко Борисов.

Европейскте лидери пристигнаха на срещата на върха с нагласата, че днес няма да успеят да постигнат съгласие за разпределението на важните постове.

Бойко Борисов - министър-председател: Въртят се различни кандидати, но ние имаме партийно решение. Изборите ги е спечелила Европейската народна партия с предварително посочен водещ кандидат. Така че ние стоим като партия победител зад избора на председател на Европейската комисия от името на ЕНП. От това, което виждам надали ще се договорим тази вечер, но консултациите ще продължат.

Консултациите продължават вече три седмици. Суперсилите Франция и Германия не могат да постигнат компромис. Днес преди срещата Доналд Туск разговаря с Еманюел Макрон и Ангела Меркел, но без успех.

Еманюел Макрон - президент на Франция: Трябва да имаме равностойни номинации. Председателят Туск ще направи оценка на ситуацията, такава каквато е. Свидетели сме на променяща се геополитика, съюзът между прогреса и амбицията трябва да надделее в Европа. Имаме нужда от личности, които да осъществят този проект.
Ангела Меркел - канцлер на Германия: Ще изслушаме доклада на президента на Европейския съвет и след това ще видим. Имаме нужда от общо решение и следователно за мен не е приемливо Съветът да направи предложение, което в крайна сметка да не бъде подкрепено от Европейския парламент.

В сянката разпределението на топ позициите остават другите важни теми от срещата, свързани с стратегията за бъдещето на Европейския съюз, бюджета и климатичните промени. Утре срещата продължава.