НОВИНИ

Лидерите на държавите в ЕС решават кой ще наследи Юнкер

Темата за партийните субсидии коментира от Брюксел премиерът Бойко Борисов. Той е там за Европейският съвет. Евролидерите решават за важните постове в съюза, сред тях кандидатът за наследник на Жан-Клод Юнкер. Обсъждат и стратегията на евросъюза за следващите пет години.

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
20:18, 20.06.2019
Чете се за: 01:34 мин.
По света

Бойко Борисов коментира днес актуалната политическа тема за намаляването на партийните субсидии като каза, че недоумява защо БСП са против това като преди две години именно те са искали подобна стъпка. Освен това коментира, че това са поискали 2,5 милиона българи в референдума, иницииран от Слави Трифонов.

;
Бойко Борисов - министър-председател: Който не му стигат парите, има право дали е гражданин или фирма - по най-прозрачния начин да посочи "фирма x" или "милионерът y от Щатите" дарява. Проверяват ги Сметната палата, служби, пред очите на хората става, произход на пари. 100% прозрачност и тогава, вместо както госпожа Нинова в своето изказване каза бизнесмените в БСП да затворят портфейлите си. Ето сега могат да ги оставят отворени и да посочат - бизнесменът "x" е внесъл 10 милиона в БСП, другият - 5 милиона и да си ги узаконят .
;

Големият въпрос, на който европейските лидери се опитват да намерят отговор тази вечер е, кой ще бъде наследникът на Жан-Клод Юнкер. По всичко личи, че този въпрос ще остане отворен и след днешната среща на върха.

Днес от Европейската народна партия, която беше първа политическа сила на евроизборите, потвърдиха своята подкрепа за Манфред Вебер, но все пак казаха, че имат и план "Б". Вероятен план "Б" може да бъде главният преговарящ за Брекзит Мишел Барние. Бойко Борисов коментира, че се е чул с него вчера по телефона, но отказа да сподели подробности за разговора.

;
Бойко Борисов: Въртят се различни кандидати, но ние имаме партийно решение. Изборите ги е спечелила ЕНП с предварително посочен водещ кандидат. Така че ние стоим като партия победител зад избора на председател на Европейската комисия от името на ЕНП. От това, което виждам, надали ще се договорим тази вечер, но консултациите ще продължат.
;

Двете големи суперсили в Европейския съюз, Франция и Германия, остават на противоположни позиции. Доналд Туск днес се срещна с Меркел и Макрон преди срещата на върха, но очевидно не са стигнали до сближаване на позициите.

;
Еманюел Макрон - президент на Франция: Трябва да имаме равностойни номинации. Председателят Туск ще направи оценка на ситуацията, такава каквато е. Свидетели сме на променяща се геополитика, съюзът между прогреса и амбицията трябва да надделее в Европа. Имаме нужда от личности, които да осъществят този проект.
Ангела Меркел - канцлер на Германия: Ще изслушаме доклада на президента на Европейския съвет и след това ще видим. Имаме нужда от общо решение и следователно за мен не е приемливо Съветът да направи предложение, което в крайна сметка да не бъде подкрепено от европейския парламент.
;

Освен председател на Европейската комисия, европейските лидери трябва да посочат днес и кой ще бъде наследникът на Доналд Туск като председател на Европейския съвет, кой ще бъде председателят на Европейския парламент, на Европейската централна банка и наследникът на Върховния представител Федерика Могерини.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Путин: Русия няма да прави компромиси с националните си интереси
Путин: Русия няма да прави компромиси с националните си интереси
Облекчават процедурата за отпускане на онколекарства за деца
Облекчават процедурата за отпускане на онколекарства за деца